Čudež

Vera preživela udar strele

mbj
27. 6. 2016, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vera Vardjan iz Velikega Nerajca pri Dragatušu, ki je zadnja leta poznana predvsem po čudežnem preživetju po udaru strele, je izdala drugo knjigo z naslovom Moč vere.

Dolenjski list
Vera Vardjan in njena druga knjiga Moč Vere.

Dolenjski list
Le leto po dogodku, ko je vanjo udarila strela, je Vera izdala knjigo Med nebom in zemljo

Vero Vardjan iz Velikega Nerajca pri Dragatušu mnogi poznajo kot izdelovalko izdelkov domače obrti iz gline, kot promotorko Krajinskega parka Lahinja in njene vasi na pragu parka. Zadnja štiri leta pa jo ne le po Sloveniji, ampak tudi zunaj njenih meja poznajo po čudežnem preživetju po udaru strele.

Prevod v hrvaškem jeziku

Še ko je več mesecev okrevala po nesreči, se je odločila, da bo izdala knjigo o svojem nenavadnem in za večino usodnem doživetju. Tako je maja 2013, le leto po dogodku, ko je nedaleč od njenega doma vanjo udarila strela, izdala knjigo Med nebom in zemljo, pred dvema letoma pa je izšel še njen prevod v hrvaškem jeziku. Pred nekaj dnevi je izšla druga Verina knjiga, ki ji je dala naslov Moč vere.

Dolenjski list
Predstavitev svoje prve knjige. Pred dvema letoma je izšel še njen prevod v hrvaškem jeziku.

»Prva knjiga je bila moja hitra reakcija na dogodke po udaru strele in hkrati odgovor vsem, ki so me spraševali o mojih občutkih. Razlog za drugo knjigo pa je bilo notranje čutenje, da moram dati to, kar se je nabralo v meni, med ljudi. Priznam, da ni lahko osebnih doživetij in občutij trositi med ljudi, a mislim, da bom s svojo knjigo dosegla, da se bodo ljudje bolj odprli, se izpovedali in si s tem olajšali dušo. Najhuje je, če ljudje svoje tegobe potiskajo vase, saj iz tega izhaja veliko bolezni. Predvsem ženske imajo veliko težav, ker bi bile rade idealne doma, v službi, družbi in še kje,« pravi Vera, ki s knjigo nagovarja ljudi, naj se ne ustavijo ob prvi oviri in naj ne obupajo, kajti ovira jih le spomni, da morajo v svojem življenju nekaj spremeniti.

Rada pomaga drugim

Dolenjski list
Strela je pred tremi leti v Vero udarila nedaleč od njenega doma v Velikem Nerajcu pri Dragatušu

»Če ne bi napisala knjige in izpovedala, kar mi je ležalo na duši, bi me preveč stiskalo v prsih. V življenju sem šla čez mnoge preizkušnje, od raka, sinove tragične smrti, ločitve do udara strele. A vsaka od njih mi je dala le še večji zagon in življenjsko moč. Pri tem so mi bili v pomoč tudi spomini iz otroštva, moja samostojnost, trma in vztrajnost. Če ne bi imela tega, bi najbrž končala v kakšnem domu na invalidskem vozičku, hodila od zdravnika do zdravnika, se smilila sama sebi in za svojo nesrečo krivila druge,« pove Vardjanova, ki se je odločila za drugo pot. Za življenje. Ter za to, da drugim dokaže, da se da, če je dovolj trdne volje in moči. In pri tem rada pomaga drugim. »Če bo človek s težavami v knjigi našel zgolj en stavek, ki mu bo v pomoč, je namen knjige dosežen,« je prepričana Vardjanova.