Poziv

Pahor: Poznamo posledice razkola

T.L./STA
27. 6. 2016, 21.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pahor na slovesnosti ob obletnici spopada v Trzinu izpostavil pomen enotnosti.

STA
Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je na današnji slovesnosti ob 25. obletnici spopada v Trzinu izpostavil pomen enotnosti. Za naše nadaljnje odločitve je po njegovih besedah pomembno, ali jih bomo dočakali v ozračju sodelovanja ali razklanosti. Pozval je tudi k jasno definiranem nacionalnemu interesu.

Kaj je pomembno v prelomnih časih

V slavnostnem nagovoru je Pahor spomnil, da je v luči 25. obletnice odločitve Slovencev na referendumu za samostojno in neodvisno državo ter 25. obletnice njene razglasitve obiskal številne slovesnosti. Vedno je poudaril, da je težko napovedati, kaj se utegne zgoditi v prihodnosti, a da iz naših lastnih zgodovinskih izkušenj vemo, da je v takih prelomnih časih zelo pomembno, da smo enotni, so sporočili iz predsednikovega urada.

"Enotnost je dobrina sama po sebi. A to ne pomeni, da moramo - zlasti v demokratičnih in odprtih družbah, kjer imamo ljudje različna stališča - stremeti za enotnostjo vsak dan in v vseh rečeh. Tisto, k čemur moramo stremeti, je sodelovanje, občutek za skupnost in občutek za tisto, kar nas povezuje," je dejal Pahor.

Enotnost je po njegovih besedah zaznamovala tudi osamosvojitvene dogodke v Trzinu. "V Trzinu je razglasitvi naše samostojnosti naslednjega dne sledilo surovo vojaško dejanje, ki je dalo vedeti, da je Slovenija potisnjena v položaj, ko mora z vojaško silo braniti razglašeno neodvisnost države. Vse bi bilo veliko težje, če na referendumu ne bi izkazali takšno večino. Naša enotnost je bila naša glavna deviza vseh nadaljnjih ravnanj," je poudaril Pahor.

Tragične posledice razkola

Slovenci imamo po njegovih besedah tako izkušnjo sodelovanja kot razklanosti in vemo, kakšne tragične posledice ima razkol in kakšne čudovite posledice ima enotnost. Kot je poudaril Pahor, moramo imeti jasno definiran nacionalni interes, okrog katerega bo v času odločitve zbrana velika večina ljudi, saj se utegne prej, kot bi želeli, zgoditi, da bomo Slovenci znova odločali o svoji prihodnosti.

Ob tem je spomnil na odločitev referenduma o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije. Dejal je, da je treba njihovo suvereno odločitev spoštovati, a posvaril, da moramo v luči prihajajočih izzivov razumeti, da je ta odločitev, sprejeta z majhno prevlado, pustila za seboj globoko razklano britansko družbo.

Slovenci znamo biti po Pahorjevih besedah pametni, enotni, razsodni, ambiciozni in znamo doseči svoje cilje. "Vendar moramo paziti drug na drugega in med seboj sodelovati. Potem ne bo nobenega vprašanja, ki ga ne bi mogli obrniti sebi v prid," je še dejal Pahor.

Današnja slovesnost je ena izmed prireditev ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne, nad katerimi je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik republike, so še sporočili iz predsednikovega urada.