JEZIKAVI ERJAVEC

Pljunil na Židana in Cerarja

Luka Tetičkovič
30. 5. 2016, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Precej nevoščljivosti se je pojavilo med koalicijskimi strankami ob praznovanju njihovih rojstnih dni. Desus se je posmehoval SMC, ki da je šele začela lesti iz plenic. Stranka SD pa se je trudila upihniti kar 120 svečk. Le kaj si je pri tem zaželela?

Erjavec je med udarnim nagovorom članstvu naslovil predvsem problematiko upokojencev.

»Nenavadno je, da dveletni otrok vodi državo, še bolj nenavadno pa je, da neka stranka v državi, ki obstaja 25 let, slavi 120-letno tradicijo,« je bil po tako imenovani slavnostni akademiji do svojih koalicijskih partnerjev oster Karl Erjavec, prvak Demokratične stranke upokojencev (Desus).

Seveda ima v mislih Stranko modernega centra (SMC), ki je tiho dopolnila dve leti obstoja in se je šele pred letom otresla imena svojega očeta – Mira Cerarja. V nos pa mu gre tudi pozornost, ki jo Socialni demokrati (SD) izkazujejo starejšim volivcem. Ko je treba na volišča, namreč največ borbenosti pokažejo prav ti. Z dobrimi 600.000 dušami so največji in najzanesljivejši volilni blok v Sloveniji.

sta
Tako Erjavec kot Židan želita biti v naslednji koaliciji za govorniški odrom.

SD stavi na upokojence

Za ta namen je SD konec preteklega leta ustanovila Forum starejših, ki bo stranki pomagal pri oblikovanju stališč, zlasti glede pravic starejših. Med drugimi je pristopila tudi predstavnica upokojencev v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije – Anka Tominšek. V intervjuju za Dnevnik je ošvrknila Desus in Erjavca, češ da zastopata le interese svojih članov in si ob tem prisvajata govor v imenu vseh upokojencev. Slovesnosti ob dnevu stranke SD se je udeležilo okoli 500 ljudi, med drugimi nekdanji predsednik republike in član Foruma starejših SD, Milan Kučan. V izjavi za medije po slovesnosti je poudaril, da se je akademije udeležil, ker gre za slovesnost ob 120-letnici socialdemokracije in njenih vrednot. Kot je dejal, ni nikoli skrival, da tudi sam zagovarja ideje in vrednote socialdemokracije, ki pa so po njegovih besedah širše od stranke.

STA
Židan se je ob dnevu stranke obračal v preteklost socialdemokratskega organiziranja.

Erjavec: Vse poti vodijo v Desus.

Erjavec je med udarnim nagovorom 550 članom stranke Desus spomnil na vsa odrekanja starejših v preteklosti, med drugim na brezplačne delovne sobote, s katerimi so starejši (udarniško) ustvarili sedanjo državo. Požel je navdušen aplavz, ko je poudaril, da morajo storiti vse, da zaščitijo delo, pokojnine, javno zdravstvo in šolstvo.

V izjavah za novinarje je upokojence pozval, naj volijo Desus. »Dajte mi 46 glasov v državnem zboru in dvignili bomo pokojnine, zaposlovanje mladih in začeli z investicijami,« je dejal in izpostavil, da je Desus stranka leve sredine. Na slovesnosti v soboto pa sta člansko izkaznico prejela poslanec Peter Vilfan in minister za kulturo Tone Peršak, ki sta se šele pred kratkim včlanila stranko. Erjavec je izročitev pospremil z besedami, da »vse poti vodijo v Desus«.

SD preteklosti ne obrača hrbta 

Da ne bi pozabila, da se je socialistično državo gradilo z udarniškim delom, se po pionirsko trudi tudi stranka SD, a se tega spominja še malce nostalgično. »Levi blok«, »domače in tuje elite«, »narodna zavest« in »solidarnost« so bile besede, ki jih je Židan našel, ko je prestopil vrata zaprašene dedkove knjižnice.

Ob dnevu stranke je tako počastil 120-letnico strankarske organiziranosti socialne demokracije na Slovenskem in spomnil na korake upora. »Elite zatirajo dostojanstvo delavstva in zatirajo narodovo zavest,« je bila ena od parol, s katero se je neposrečeno spominjal časov, ko smo se morali poleg prebijanja iz kletke kapitalizma prebijati še iz kletke narodov. Pri tem pa se spraševali o svojih prioritetah.

STA
Glede nečesa se Židan in Erjavec strinjata: njun nasprotnik bi lahko bili liberalci. Židan že poziva k tako imenovanemu levemu bloku.

Problem so liberalci

Vrednot boja proti kapitalizmu Židan sicer ni izrecno naslovil, je pa poudaril, da je treba spremeniti ekonomsko paradigmo. Tako bi reguliral liberalni tok kapitala, ki da naj služi zdravi gospodarski rasti in upravljanju družbenega premoženja na družbenoodgovoren način. Erjavec pa pravi, da njega in socialni program njegove stranke obrekujejo liberalci in tisti, ki so ustvarili javni dolg.

Židan bi zidal »levi blok«

Židan je sicer v odziv na Erjavčeve komolce pri tekmi za naklonjenost levih glasov izrazil prepričanje, da bo SD na naslednjih volitvah najmočnejša stranka iz trenutne koalicije. Ob dnevu stranke pa se je zavzel za ambiciozen projekt utrditve levega političnega bloka, ki da naj preseže strankarske delitve. Z Erjavcem se strinja glede zdravstva in sistema socialne države.