Peklenska smrt

Tibor (22) je zgorel med štirimi stenami

zf
30. 5. 2016, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Tibor S. (22) ni mogel zbežati iz goreče sobe, saj so ga vanjo zaklenili zaradi prestajanja kazni. Zoglenelo truplo so identificirali z zobnim kartonom.

Arhiv Svet 24
Kako je Tiborju uspelo v sobo prinesti vžigalnik in cigarete, ni znano. Oblazinjena soba je zgorela v hipu in Tiborju vzela življenje.

Tibor S., varovanec Varovanega doma za otroke in mladino z motnjami v razvoju v Veterniku, je svoje življenje končal v požaru, ki je pred dnevi izbruhnil v sobi, kjer naj bi prestajal kazen. Iz sobe ni mogel pobegniti, saj je bil vanjo zaklenjen. Kdo bo odgovarjal za njegovo smrt, še ni znano.

V sobo so ga zaprli zaradi agresivnega stanja. Kako je vanjo prinesel cigarete in vžigalnik, ostaja neznanka. 

Umrl zaradi kazni

»Ubogi Tibor je umrl zaradi kazni. Bil je v tako imenovani beli sobi, ki se zaklepa in v kateri so varovanci sami, vse dokler jim ne začnejo delovati zdravila in se pomirijo. V tej sobi ni vnetljivih snovi. Tibor je vanjo pretihotapil cigarete in vžigalnik. Pravzaprav ni čudno, da je vse zgorelo, saj je bila soba v celoti oblazinjena,« je povedal vir, ki je bil blizu preiskavi.

Vnel cigaretno škatlico

»Zakaj direktor Zoran Arbutina ne pove resnice, da je bilo dejanje tistih, ki so nesrečnega fanta poslali v sobo za kazni, napačno, in zakaj drži z njimi, ostaja neznanka. Kako je varovanec v sobo prinesel cigarete in vžigalnik in kje jih je dobil, prav tako ni znano. Posledično se porajajo mnoga vprašanja. Odgovorno osebo je treba odpustiti z delovnega mesta, prav bi bilo tudi, da je oseba, ki je povzročila tragedijo, kazensko odgovorna za smrt mladeniča,« pravi vir.

Arhiv Svet 24
Odgovornosti za dogodek ni prevzel še nihče. Po navedbah naj bi bil za varovance v sobi odgovoren zdravnik, ki je predpisal tako terapijo.

Bil je agresiven

Po podatkih direktorja se soba imenuje »time-out« in ne »bela soba«. Šlo naj bi za sobo sprostitve, ki je namenjena varovancem v izrazito agresivnem stanju.

Arhiv Svet 24
Varovanci doma so po dogodku preplašeni, prav tako se je vsul plaz kritik na zdravstveno osebje in njihovo delo.

»Soba se uporablja izključno v medicinske namene, v primerih, ko so varovanci tako agresivni, da lahko poškodujejo sebe ali koga drugega. Samo zdravnik lahko odredi pripor v tej sobi, ki služi varovancem do trenutka, ko zdravila začno delovati,« je pojasnil Arbutina. Na vprašanje, ali je bila soba zaklenjena in ali bi se fant lahko rešil iz nje, se je Arbutina burno odzval: »Seveda je bila zaklenjena! V pravilniku je jasno določeno, da je treba varovanca ločiti od skupine v osamo in da lahko v tej sobi ostane do dve uri, z rednim 15-minutnim preverjanjem medicinskega osebja.«

Arhiv Svet 24
Zoran Arbutina ne podaja odgovorov na vprašanja medijev, zaradi česar ostaja tragedija zavita v skrivnosti. Informacije, ki prihajajo na dan, se med seboj izključujejo.