Slovenija

SMC ne vidi razlogov za podporo Fakinu

J.P./STA
31. 3. 2016, 12.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V SMC vztrajajo pri stališču, da razlogov za podporo Samu Fakinu za generalnega direktorja ZZZS ni. Po njihovi oceni je treba takoj po glasovanju DZ o Fakinu ponoviti javni razpis in poiskati v. d. direktorja, je po koalicijskem vrhu povedala Simona Kustec Lipicer (SMC). Koalicija je danes razpravljala tudi o uskladitvi pokojnin, a dogovora še ni.

STA
SMC Fakina ne bo podprla, po besedah Kustec Lipicerjeve pa drugega imena za vodenje zavarovalnice nimajo.

Kustec Lipicerjeva je v današnji izjavi novinarjem po koalicijskem srečanju pred sejo vlade ponovila, da se od zadnjega glasovanja, ko DZ ni dal soglasja k imenovanju Fakina za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ni nič spremenilo. SMC Fakina ne bo podprla, po besedah Kustec Lipicerjeve pa drugega imena za vodenje zavarovalnice nimajo.

"Iščemo kompetentnega, referenčnega, odgovornega direktorja, ki bo združljiv z ravnokar sprejeto resolucijo v zdravstvu," je pojasnila vodja poslanske skupine SMC, ki verjame, da se bo tak kandidat na prihodnji razpis tudi prijavil.

Sprememba zakonodaje na tem področju bi bila ena od možnosti, a po mnenju SMC ni potrebna. Po besedah Kustec Lipicerjeve je treba le odpreti prostor in kompetentnim strokovnjakom pokazati priložnost, da se prijavijo in so po strokovnih kriterijih tudi izbrani.

Vodja poslanske skupine SD MatjažHan pa je danes ponovil stališče, da tako pomembna institucija, kot je ZZZS, potrebuje direktorja s polnimi pooblastili. To, da je skupščina zavoda Fakina vnovič izbrala, je po njegovem mnenju dovolj trden razlog, da ga podprejo tudi poslanci SD. V koalicijski DeSUS pa se o podpori Fakinu, ki mu tokrat vendarle kaže na širšo podporo DZ kot nazadnje, še niso odločili.

Javnofinančno stanje države

Koalicija se je sicer danes pogovarjala tudi o javnofinančnem stanju države in v tem sklopu o zahtevi Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ter stranke DeSUS za izredno uskladitev pokojnin. A se partnerji o tem še niso uskladili, je pojasnil Han.

Po besedah Kustec Lipicerjeve v luči napovedi nižje gospodarske rasti od pričakovane partnerji ocenjujejo, da je javnofinančno stanje za letos izjemno zahtevno. Obenem so se strinjali, da so pričakovanja različnih deležnikov, med drugim upokojencev, pričakovana. Zato delijo stališče, da je treba vsem pričakovanjem prisluhniti in se pogovoriti, kakšne rešitve lahko najdejo, je pojasnila Kustec Lipicerjeva.

Na vprašanje, ali je minister za finance Dušan Mramor morda nekoliko popustil pri zahtevi za izredno uskladitev pokojnin, je odgovorila z besedami, da gre za proračun države in bi bilo neodgovorno, da ga rešuje vsako ministrstvo zase. Pač pa je potreben celovit pristop.

Zakon o lekarniški dejavnosti

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je koalicijske partnerje danes seznanila z reformnimi koraki. Pojasnila jim je, da je v javni razpravi zakon o lekarniški dejavnosti, v pripravi je sprememba zakona o zdravstvenem zavarovanju in zdravstvenem varstvu, uspešno pa da poteka tudi nadaljevanje projekta zmanjševanja čakalnih dob v zdravstvu. Koalicija tako ocenjuje, da spremembe v zdravstvenem sistemu potekajo zelo dobro in so zelo aktivne, je povedala Kustec Lipicerjeva.

Strateški razvojni program na področju obrambe

Koalicija se je po njenih besedah seznanila tudi z oceno predsednika republike Boruta Pahorja glede pripravljenosti Slovenske vojske v lanskem letu. Partnerji delijo mnenje, da je prioritetna naloga ministrstva za obrambo oz. celotne vlade, da sprejme strateški razvojni program na področju obrambe.

Kustec Lipicerjeva poudarja, da stanje ni novo, pač pa se nanj opozarja že nekaj let, vendar je to področje potrebno prioritetno urejati. V tej luči v bližnji prihodnosti pričakujejo sklic posebnega tematskega vrha koalicije z ministrico za obrambo Andrejo Katič.