Zanimivosti

Kako se poljubljamo in pozdravljamo?

Edvard Kadič
31. 3. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Evropi je rokovanje še vedno najpogostejša pozdravna gesta. Tako pri prvem spoznavnem stiku kot pogosto tudi pozneje, ko se sogovornika že nekoliko poznata. Vseeno pa se po tem, ko sta se dva že spoznala, glede pozdravljanja stvari pogosto malo spremenijo. Rokovanje namreč postane odveč, v ospredje pa stopita objem in poljub.

profimedia
V Sloveniji se pri pozdravljanju uporabljata dva poljuba, ki se po navadi začneta na desnem licu.

Danes si bomo v nadaljevanju podrobneje pogledali prav poljubljanje. Govorimo tako o pravem poljubu na lice kot tudi o tako imenovanem poljubu zraka. Pri slednjem poljub izvedemo le z ustnicami in se ne dotaknemo lica. Poljub gre zgolj »v zrak« ob licu, pogosto pa se ob takšnem poljubu tudi dotaknemo lica s svojim licem.

Kolikokrat naj se pri pozdravljanju sploh poljubimo? Enkrat, dvakrat, trikrat, mogoče štirikrat?

Začnemo na desni

V Sloveniji takšno poljubljanje nima ravno dolge tradicije. V slovenskem javnem življenju pozdravni poljub le redko opazimo pred letom 1950. Počasi sicer pridobiva veljavo, predvsem prek mladih, ki se dandanes ob pozdravljanju tudi veliko več objemajo.

V Sloveniji se pri pozdravljanju po navadi uporabljata le dva poljuba. Začneta se na desnem licu. Enako pravilo se uporablja na Hrvaškem in v Bosni, vendar ne med srbskim prebivalstvom. Če imamo opravka s Srbi, potem bomo ob pozdravljanju običajno deležni treh poljubov.

Na tujem

Stvari pa se precej zapletejo, če se ozremo drugod po Evropi. Če o tej temi ne vemo veliko, se ravnajmo po zlatem pravilu, da bodimo pozorni na sogovornika, spremljajmo njegovo govorico telesa in sledimo njegovim nameram. Sicer bomo občasno v rahlo nerodnih položajih, vseeno pa bomo nekako prišli skozi brez prevelike zadrege.

Če pa želimo sporočiti, da nas tuje kulture zanimajo, predvsem čim boljša komunikacija z našimi tujimi sogovorniki, bodimo pozorni na lokalne značilnosti in se o njih pravočasno poučimo.

Natančen pregled

V Veliki Britaniji je rokovanje še vedno osrednji način pozdravljanja zunaj kroga družinskih članov in bližnjih prijateljev. Ko se z nekom že malce spoznamo, je rahel objem ali rahel poljub na obe lici pogojno sprejemljiv. Tesnejši objem postane sprejemljiv šele skozi boljše medsebojno znanstvo in razvoj odnosa.

profimedia

Podobno kot v Veliki Britaniji je tudi v Skandinaviji ter Nemčiji in Avstriji. Poljubljanje je rezervirano za nekoliko boljše prijatelje in družinske člane, uporabljata pa se dva poljuba.

Francozi poznajo pozdravno poljubljanje tako z dvema, tremi kot s štirimi poljubi. Pogosto niti sami Francozi ne vedo najbolje, kolikokrat se poljubiti s kom. Na jugu Francije je denimo pogostejše poljubljanje z dvema poljuboma, v okolici Pariza pa štirje poljubi niso nič posebnega.

V Španiji in na Portugalskem, predvsem v Lizboni in večjih mestih, velja pravilo dveh poljubov. Med državama pa obstaja pomembna razlika, in sicer šteje, na katerem licu se poljubljanje začne. Portugalci začenjajo na levem licu, Španci pa se držijo pravila, da se poljubljanje začenja na desnem licu.

profimedia
Italijani imajo kljub svoji pregovorni dramatičnosti poljubljanje rezervirano predvsem za družino in prijatelje.

Italijani imajo kljub svoji pregovorni dramatičnosti poljubljanje rezervirano predvsem za družino in prijatelje. Je pa res, da se število poljubov pri Italijanih razlikuje glede na čas, ko se udeleženca nista videla, in glede na statusni položaj – ali gre za družinske člane ali bližnje oziroma bolj oddaljene prijatelje. Uporabljajo tako dva, tri kot celo štiri poljube. 

Nizozemci uporabljajo tri poljube, prav tako Poljaki in Švicarji. Da pa stvari le niso tako preproste, omenimo, da Nizozemci in Poljaki začenjajo poljubljanje na levem, Švicarji pa na desnem licu.

Kaj pa zunaj Evrope?

V Rusiji so običajni trije poljubi, na Bližnjem vzhodu pa je pozdravno poljubljanje le med moškimi, med nasprotnima spoloma je strogo prepovedano, če seveda ne gre za ožje sorodnike ali zakonska partnerja. Kot zanimivost omenimo Jordanijo, kjer se najprej poljubi levo lice, nato pa večkrat desno, odvisno od tega, koliko vam je do te osebe. 

profimedia

V Južni Ameriki srečamo en, dva ali tri pozdravne poljube. Gre seveda za veliko področje in zelo odvisno je, kje točno smo in v kakšnem odnosu sta osebi. Vedno pa se pričakuje, da bo moški pri srečanju prvi poljubil dekle.

V Aziji poljubljanje ob srečanjih ni v navadi. Hitro je lahko razumljeno kot vsiljivo in neprimerno. Je pa res, da se to dandanes hitro spreminja.

Če vam kljub vsemu tovrstno zbližanje s poljubi ni najbolj blizu ali niste najbolj prepričani, koliko ali na katero stran naj gre najprej poljub, bosta širok nasmeh in samozavestno rokovanje popolnoma korektno opravila svoje. Ob vsem tem vas bo takšen izhod iz situacije tudi obvaroval, da s sogovornikom ne bosta nehote trčila z glavama.

Pomembno

Osmega aprila bo v Ljubljani ponovno na sporedu dvodnevna delavnica o govorici telesa, na kateri se boste na prijeten, strokoven in učinkovit način naučili razumevanja govorice telesa. Pridobili boste tudi certifikat Zavoda Delta, ki ga boste lahko učinkovito uporabili tako pri razgovorih za službo kot v že obstoječih delovnih okoljih.

Prijave na spletni strani: www.govoricatelesa.si.