Slovenija

V SDS zahtevajo sklic komisije za peticije o svobodi govora

J.P./STA
31. 3. 2016, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Medtem ko bo zaradi zapisa predsednika SDS Janeza Janše na Twitterju v petek na pobudo koalicije potekala seja odbora DZ za kulturo, pa v SDS vračajo žogico z zahtevo za sklic seje komisije za peticije. Na njej naj bi spregovorili o pravici do svobode govora.

STA
V SDS vračajo žogico koaliciji.

Poslanci SDS ob tem poudarjajo, da mora demokratična in strpna družba svojim državljanom dopustiti svobodno izražanje in zagovarjanje raznolikih stališč, tudi kritičnih, navkljub temu, da se komu zdijo neprimerni. Takšna družba mora vztrajati na izhodišču, da je izražanje in zagovarjanje stališč svobodno in varovano. V primerih, ko stališča in ideje posameznika posegajo v pravice drugih posameznikov, pa mora družba oziroma država to svobodo omejiti in zavarovati pravice posameznika, so zapisali.

Zapis je naletel na številne obsodbe, v koalicijskih SMC, DeSUS in SD pa so zahtevali sklic seje odbora za kulturo, na kateri bodo v petek razpravljali o nedopustnih političnih pritiskih na svobodo novinarskega dela.

Dvojna merila?

A se po njihovem mnenju v Sloveniji na tem področju srečujemo z dvojnimi merili, ki se "vse prevečkrat odvijajo na strani levega političnega pola". Levica vse, kar ni v skladu z njihovim mnenjem, preprosto označi za žaljiv ali sovražen govor, so prepričani v SDS, kjer opozarjajo, da se na ta način drugače mislečim poskuša omejiti pravico do svobode govora ali pa nad njimi izvrševati pritisk za utišanje kritične misli.

Ob tem so opozorili na po njihovem mnenju izkrivljeno poročanje medijev, pri čemer v zadnjem času prednjači javna radiotelevizija. Tako so znova opozorili na poročanje novinarke TV Slovenija Eugenije Carl, ki je v prispevku nekatere vidne člane SDS povezala s skrajnimi nestrpnimi ideologijami in gibanji. Pri tem Carlova ni pojasnila, da lahko posameznika v določeno skupino na Facebooku včlani tretja oseba, ne da bi dal za to soglasje oziroma sploh vedel za to.

Poslanci SDS komisiji za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti predlagajo nekaj sklepov. Tako naj bi komisija obsodila vsakršno omejevanje in preprečevanja uresničevanja svobode govora ter obsodila "manipulativno in lažnivo poročanje nekaterih novinarjev". Varuhinjo človekovih pravic pa bi pozvali, da v primerih omejevanja svobode govora ukrepa.

Burni odzivi na zapis

V javnosti je namreč burne odzive sprožil Janšev zapis na družbenem omrežju Twitter: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan." To vsebino je tvitnil po tistem, ko je Carlova poročala, da so se med člani Facebook strani Legija smrti znašli tudi vidni člani SDS, ki pa so zanikali, da bi se v skupino pridružili sami.

Zapis je naletel na številne obsodbe, v koalicijskih SMC, DeSUS in SD pa so zahtevali sklic seje odbora za kulturo, na kateri bodo v petek razpravljali o nedopustnih političnih pritiskih na svobodo novinarskega dela.