Slovenija

Namesto države se je reševanja Peka lotilo ljudstvo

Dejan Ogrinec/revija Zarja
31. 3. 2016, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na žalost v naših krajih še vse premalo spoznavamo vrednost socialnih podjetij. Pri nas jih deluje komaj 0,1 odstotka, medtem ko jih je v Evropski uniji že šest odstotkov in ustvarjajo od sedem do osem odstotkov celotnega bruto domačega proizvoda. Ladislav Troha iz Gibanja OPS želi zdaj iz bankrotiranega Peka ustvariti socialno podjetje Peko Slovenija kooperativa.

revija Zarja
Za najem Peka se poteguje tudi pojoči major Ladislav Troha

Šlo naj bi za zadrugo, v kateri bo vsak kupec z delom plačane cene za izdelek postal solastnik. Večkrat in več bo kupil, večji delež bo imel. Ne glede na višino deleža pa bo imel pri odločanju vsak kupec en glas. Popolna enakopravnost. Vzpostaviti želijo neposredno odločanje o vseh pomembnih stvareh in sprejem materialne odgovornosti zaposlenih. »S tem ukinjamo možnost sebičnega kapitalizma. To bi lahko postal model za prestrukturiranje vseh naših podjetij v državni lasti in pri ustanavljanju novih. Računamo tudi na to, da bomo zaradi tega zanimivi za tujino. Zato smo 'patent' zaščitili pri Uradu RS za intelektualno lastnino. Slovenci bomo lahko licenco prodali v druge države,« je prepričan Ladislav Troha, vlagatelj patenta.

Občina Tržič pa nič

Medtem ko v Žalcu župan osebno podpira zadrugo Polzela in v Žireh župan stoji v prvih vrstah upora za Alpino, tržiški Borut Sajovic ni prišel na sestanek novonastajajoče zadruge Peko. Od pol milijona evrov, kolikor jih je občini pred leti za zemljišče Peka dalo podjetje Hofer, so namenili 30.000 evrov delavcem za pomoč zaradi neizplačanih plač, in to je tudi vse.
Združenje OPS je načrt reševanja naredilo z nekdanjimi zaposlenimi v Peku in zunanjimi prostovoljci, tudi kar se tiče prodaje zalog izdelkov in repromateriala. Troha opozarja, da stečajna upraviteljica trenutno kakovostno blago prodaja s kar 70-odstotnim popustom. Gibanje OPS ji je zato predlagalo, da bodo sami prodajali zaloge Peka (čevlje) po tržnih cenah in jih plačali družbi Peko d. d. v stečaju po tovarniških cenah, z razliko pa bodo ustvarili sredstva za nove kolekcije. Enako bi naredili z repromaterialom. Tako že dve leti deluje podjetje Tokos d. o. o, ko iz stečajne mase počasi porablja surovine. Prosili so tudi za dovoljenje za začasno uporabo blagovne znamke Peko, dokler ne pridejo do sredstev za njen odkup, a zdaj predvsem čakajo na odločitev sodstva.

Zakaj pa ne?

Pri poslovnem načrtu sodeluje kakih 30 ljudi in rojevajo se dobre zamisli. Javljajo se kooperanti za dobavo materialov, na primer vložkov za čevlje in oblog iz čiste ovčje volne iz ekoreje. Navezujejo že stike s fakulteto za oblikovanje in drugimi institucijami, saj bodo potrebovali najboljše kadre za oblikovanje, marketing, razvoj strojev in materiale. Sadove dodane vrednosti bi vedno delili na tri enake dele: eno tretjino bi dobili zadružniki, druga tretjina bi šla za razvoj in nove tehnologije, nove proizvodne kapacitete in trgovine, zadnja med zaposlene. Kooperativa, kakršna je zamišljena, je lahko zgled za prestrukturiranje podjetij v državni lasti. Si predstavljate, da bi bil na vsaki vaši položnici za telefon ali elektriko zapis, za koliko ste si povečali delež v tem podjetju in kolikšna je trenutno ustvarjena dodana vrednost? Pravljično? Sploh ne! Pač drugačna oblika podjetništva.

Poslovni načrt in model bo preveden v dva svetovna jezika, poslali ga bodo številnim bankam in drugim potencialnim sodelujočim. Tudi bankam ponujajo drugačen pristop. Ne bo jim treba dati kredita, ampak bodo vstopile v zadružništvo, v katerem obljubljajo večji donos kot z obrestno mero. Nekatere banke v tujini menda že razmišljajo o vstopu. Ekipa zadružnikov vabi vsakogar, ki želi sodelovati: info@gibanje-ops.com.