Slovenija

Kaj je na dolgi rok bolj tvegano – denar ali delnice?

Klemen Furlan
20. 3. 2016, 12.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Zagotovo bi večina odgovorila, da so delnice bolj tvegana naložba, saj dandanes kotirajo pri visokih vrednostih in so navidezno drage. Poleg tega so delnice podjetij precej bolj nepredvidljive, saj se prihodki in zaslužki podjetij sukajo gor in dol, prav tako nihče ne ve, kaj se bo na borzi zgodilo jutri, kako bo z novimi delovnimi mesti, dobički in podobno. V primeru gotovine so takšne bojazni odveč – vemo, koliko imamo, in vsaj teoretično se našim prihrankom ne more zgoditi nič, dokler so na varnem pod žimnico.

Klemen Furlan
Klemen Furlan, direktor podjetja Finančni Trgi, d. o. o., in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS)

Eden izmed najbogatejših Američanov in borzna legenda Warren Buffett opozarja, da takšno prepričanje ne bi moglo biti bolj zmotno in da se pravilen odgovor na to na videz preprosto vprašanje glasi – denar. V svojem nedavnem pismu delničarjem družbe Berkshire Hathaway je namreč zapisal, da je po mnenju mnogih investitorjev denar vsekakor varnejša naložba v primerjavi s tveganimi delnicami, zato ni čudno, da ga ti raje nalagajo pod »povšter« kot v delnice.

Warren Buffett, poslovni mogotec: »Denar je absolutni poraženec, zahvaljujoč inflaciji, neusmiljeni sili, ki uničuje kupno moč kot rja nepobarvan most.«

Buffett poudarja, da bi moralo biti ravno obratno. Delnice imajo namreč dolgo zgodovino boljših rezultatov od drugih naložbenih razredov, kot so denar, zlato ali obveznice. »Pri tem je denar absolutni poraženec, zahvaljujoč inflaciji, neusmiljeni sili, ki uničuje kupno moč kot rja nepobarvan most,« je slikovit v svojem opisu.

Kot pojasnjuje, je v zadnjih petdesetih letih ameriški delniški indeks S&P 500 dosegel približno 11-odstotni povprečni letni donos. V istem obdobju pa je vrednost ameriškega dolarja padla za 87 odstotkov. Kdor je torej v tem obdobju skrival svoje prihranke v nogavici, je izgubil kar 87 odstotkov kupne moči.

Do napačnih odgovorov na tovrstna vprašanja prihaja zato, ker enačimo volatilnost (nihanje cene gor in dol) in tveganje. V poslovnih šolah volatilnost skorajda povsod uporabljajo kot približek za tveganje. In čeprav je tak približek dober za namene lažjega učnega procesa, v praksi takšno enačenje ne drži, opominja Buffett. Volatilnost preprosto ni enaka tveganju. Z vidika dolgoročnega investitorja tveganje namreč ne pomeni nihanja cene, ampak stalno izgubo kapitala.

Profimedia
Investicija v delnice je na dolgi rok najvarnejša naložba, saj uspešno premaguje pravega sovražnika – inflacijo.

Po definiciji je torej inflacija tveganje, ki povzroči stalno izgubo kapitala. Inflacije pa, v nasprotju z gibanjem cen delnic, ne moremo obrniti sebi v prid, saj povzroča dokončno izgubo kapitala. Inflacija je torej nujno finančno zlo, ki ga ne moremo nevtralizirati, lahko pa ga poskusimo premagati z višjimi donosi.

V zadnjih 50 letih so ameriške delnice v povprečju ustvarile več kot 10-odstotni letni donos, ameriški dolar pa je v tem istem obdobju izgubil skoraj 90 % vrednosti! 

Toda kako? Poleg Warrena Buffetta na delnice prisega tudi Jeremy Siegel, avtor klasičnega investicijskega priročnika Stocks for the Long Run (Delnice za dolgi rok, op. a.). V študiji, ki je zajemala obdobje med letoma 1802 in 2012, je avtor izračunal dolgoročno povprečno letno stopnjo donosa za delnice, ki znaša 6,6 odstotka. V tem izračunu gre torej za tako imenovani realni donos, pri čemer je bila seveda upoštevana inflacija. Obveznice so v tem istem obdobju dosegle 3,6-odstotni, zlato pa le 0,7-odstotni realni donos. Le denar oziroma ameriški dolar je v tem obdobju močno padel in prinesel izgubo v višini več kot 50 odstotkov. Zgodovina nas torej uči, da je kljub volatilnosti delniškega trga investicija v delnice na dolgi rok najvarnejša naložba, saj uspešno premaguje pravega sovražnika – inflacijo.