Slovenija

Ali bo kajenje le še domena bogatejših?

STA
23. 2. 2016, 16.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Javna razprava o predlogu zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov se začenja prihodnji teden.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes napovedala tudi uvedbo tobačnega centa, s katerim bi financirali preventivne programe.

Uvesti želijo ukrepe za zmanjšanje dostopnosti tobačnih izdelkov, popolno prepoved oglaševanja in ukrepe za preprečevanje izpostavljenosti tobačnemu dimu, med njimi prepoved kajenja v avtomobilih, v katerih se vozijo mladoletni. Nadzor nad tem bodo izvajali policisti, globe pa bodo podobne kot za druge prekrške za fizične osebe, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Vesna Kerstin Petrič z ministrstva.

Na ministrstvu za zdravje v želji po zmanjšanju števila kadilcev predlagajo številne ukrepe. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes napovedala tudi uvedbo tobačnega centa, s katerim bi financirali preventivne programe.

S predlogom zakona ministrstvo v slovenski pravni red prenaša novo evropsko direktivo ter druge ukrepe, ki jih nalaga okvirna konvencija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o tobaku. Med ključnimi zahtevami evropske direktive so velika slikovna in besedilna opozorila na škatlicah cigaret, ki bodo vsebovala informacije za opuščanje kajenja. V roku največ dveh let načrtujejo uvedbo enotne embalaže za tobačne izdelke, s čimer želijo doseči zmanjšanje privlačnosti tobačnih izdelkov. Kot je opozorila ministrica, se namreč tobačna industrija usmerja predvsem na mlade, da jih pridobijo v kadilske vrste, v Sloveniji pa je danes največja težava porast kajenja med dekleti in mladimi mamicami.

Z implementiranjem evropske direktive naj bi Slovenija uvedla tudi prepoved dajanja na trg tobačnih izdelkov z aromami in izdelkov z dodatki, kot so vitamini, zelišča ali poživila, ki ljudem na prvi pogled dajejo lažno slutiti, da je taka cigareta manj škodljiva od običajne. Prav tako bi uredili področje prodaje in oglaševanja elektronskih cigaret in drugih izdelkov za kajenje. Ministrica je napovedala prepoved prodaje tobaka ter drugih tobačnih izdelkov preko interneta.

Končni izračuni višine tobačnega centa še niso opravljeni, je danes pojasnila Kolar Celarčeva. Ali bo to pol evra ali evro, bo še predmet razprave. Ta denar se bo po njenih besedah zbiral ločeno od državnega proračuna in uporabljal namensko za programe preprečevanja in zmanjševanja škode zaradi kajenja. Ob tem je izpostavila, da cena tobačnih izdelkov vpliva tudi na to, koliko ljudje kadijo, zato si tudi od tega obetajo določeno zmanjšanje števila kadilcev, predvsem med mladimi, ki so bolj občutljivi na cenovni dejavnik.

Uvesti želijo tudi licence za prodajo tobačnih izdelkov, ki se bodo podeljevale za prodajna mesta. Veliki trgovci bodo torej morali pridobiti licenco posebej za vsako svojo poslovalnico. Na ministrstvu so predvideli, da bi licenčnina znašala 200 evrov za prodajno mesto, torej bi letno iz licenčnin zbrali okoli 1,3 milijona evrov, ki bi jih prav tako namenili za preventivo in ozaveščanje proti kajenju.