Slovenija

Država bo namenila več za socialno pomoč

Matej Klarič
3. 1. 2016, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Varčevalne ukrepe, ki jih je leta 2012 sprejela druga Janševa vlada, so z novim letom glede denarnih socialnih pomoči in varstvenega dodatka končno v celoti odpravili.

Reuters
Otroci iz najrevnejših družin bodo še vedno prejemali brezplačno kosilo, subvencije pa bodo prejemali tudi nekateri drugi otroci. Povprečna cena kosila je sicer 2,36 evra.

Začetek novega leta tako po dolgem času prinaša razveseljujoče novice, ki se dotikajo sprememb na področju socialnih transferjev. Višja gospodarska rast bo končno pomenila tudi več socialnih pravic za državljane. Z novim letom prihajajo višji otroški dodatki, zvišala se bo denarna socialna pomoč, več bo tudi državnih kosil in štipendij.

PREK 3000 VEČ PREJEMNIKOV DRŽAVNIH ŠTIPENDIJ

Zaradi delne uvedbe 5. dohodkovnega razreda bo štipendijo prejelo kar 3218 dijakov in študentov več. Do subvencije bodo namreč upravičene tudi družine s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 % na družinskega člana, kar jih uvršča med družine, ki živijo v revščini. V štiričlanski družini bo tako cenzus oziroma najvišji dohodek za prejemanje pomoči znašal 2250 evrov.

VIŠJA SOCIALNA POMOČ IN VARSTVENI DODATEK

S 1. januarjem se je povišal tudi osnovni znesek redne denarne socialne pomoči. Po novem bodo denarna socialna pomoč, izredna denarna socialna pomoč in posmrtnina izplačane v znesku 288,81 evra. Omenjeni znesek se bo z 270,82 evra zvišal za 18 evrov. Cenzus oziroma najvišji dohodek za varstveni dodatek za samsko osebo bo po novem letu znašal 470,76 evra in bo tako za pet evrov višji.

VIŠJI TUDI OTROŠKI DODATEK

Zneski otroškega dodatka v petem in šestem dohodkovnem razredu se bodo zvišali za deset odstotkov, na raven, ki je veljala pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov. To pomeni, da bodo upravičenci v sedmem razredu (povprečni mesečni dohodek na osebo v gospodinjstvu znaša med 643 in 824 evri) za enega otroka prejeli okoli 23 evrov na mesec, tisti v osmem dohodkovnem razredu (povprečni mesečni dohodek na osebo v gospodinjstvu pri njih znaša med 824 in 995 evri) pa okoli 20 evrov. Dodatek bo uveden tudi za sedmi in osmi dohodkovni razred. Višji otroški dodatek bo prejemalo približno 97 tisoč otrok.

5 DNI OČETOVSKEGA DOPUSTA VEČ

Z novim letom bo očetom pripadalo pet dni več plačanega očetovskega dopusta, kar pomeni, da bodo lahko koristili 20 dni. V letu 2017 je predvidenih 25 dni in leta 2018 že 30 dni očetovskega dopusta. Ko se bo omenjena pravica bolj uveljavila, ocenjujejo, da bo treba iz proračuna vsako leto nameniti dodatnih pet milijonov.

VEČ SUBVENCIONIRANIH KOSIL

Otroci, ki prihajajo iz družin, ki so uvrščene v prvi dohodkovni razred, bodo tudi dalje prejemali brezplačno kosilo. Po novem letu pa se predvsem zaradi uspešne peticije Petke za nasmeh uvaja še 70-odstotna subvencija kosila za tiste učence, ki se uvrščajo v drugi dohodkovni razred. Učencem, ki se uvrščajo v tretji dohodkovni razred, pa se bo plačilo kosila znižalo za 40 odstotkov. Skupaj bo imelo subvencionirana kosila približno 45.500 učencev ali 28.900 več kot po do zdaj veljavni ureditvi.