Svet

Usmrtitve v Savdski Arabiji - poskus utišanja kritikov oblasti

STA
2. 1. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Evropska unija in organizacija za človekove pravice Amnesty International sta se danes prav tako odzvali na usmrtitve v Savski Arabiji. V Bruslju so poudarili, da usmrtitve obsojajo, AI pa je izpostavila predvsem usmrtitev znanega šiitskega klerika Nimra al Nimra, ki jo je označila kot poskus njegovega utišanja.

Arhiv Svet24

Direktor AI za Bližnji vzhod in severno Afriko Philip Luther je izjavil, da Savdska Arabija pod pretvezo boja proti terorizmu poskuša utišati disidenta.

Sojenja al Nimru in drugim so bila "na eni strani spolitizirana, na drugi strani pa skrajno nepoštena, saj so bili surovo kršeni mednarodni standardi poštenega sojenja", je dejal Luther. Dodal je, da je to, kar se dogaja v Savdski Arabiji, poskus utišanja kritikov v kraljestvu, še posebej med dejavno šiitsko skupnostjo.

Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v odzivu izpostavila, da je EU proti smrtni kazni, še posebej proti množičnim usmrtitvam. "Obstajajo resni pomisleki, še posebej glede pravice do svobodnega izražanja mnenja," je v luči usmrtitve al Nimra dejala Mogherinijeva. Opozorila je tudi, da ta primer lahko vzpodbudi verske napetosti, ki so regiji doslej povzročile že veliko gorja.