Slovenija

Petro je prvič udaril zvečer

Polona Krušec
27. 11. 2015, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Petra in Borut sta na pogled čisto običajen zakonski par, oba sta stara štirideset let. Živita mirno življenje v okolici Nove Gorice. A njuna skupna pot ni bila vedno tako rožnata, celo nasprotno – zaznamovalo jo je nasilje.

osebni arhiv
Borut, ki je najraje v naravi, je opravil s preteklostjo.

Spoznala sta v času študija in se po njem poročila, si našla službi na Goriškem in kupila stanovanje. Prvo leto bivanja v dvoje je minilo mirno. Ko pa je Borut neke noči po praznovanju s prijatelji prišel domov nekoliko vinjen, je Petro udaril prvič. »Dejanje sem, ko sem se streznil, obžaloval. Ni mi bilo jasno – saj sicer sploh nisem nasilen , od kod je prišel ta bes, zaradi katerega sem se znesel nad ženo,« pojasni.

Ob vinjenosti se je izrazila moja nasilna plat, prevzeta od očeta.

Izogibanje soočanju

Petra prikimava in pove, da ni zmogla preboleti tega dogodka in da jo je bilo strah, kaj bo. Odmikala sta se drug od drugega in si tajila težavo. Petra je zaživela pri starših, Borut pa je veliko potoval.

A ni minilo veliko časa, ko so se strasti med njima polegle in sta spet spala pod isto streho. Nato je sledilo novo leto in veseljačenje v družbi s kakšnim preveč popitim kozarcem alkohola. Prihod domov se je ponovno začel z Borutovim razgrajanjem in zaušnico Petri. »Odšla sem nazaj k staršem in mu zabrusila, da me ne bo več videl, saj ne bom živela v strahu in modricah,« pove.

(Ne)uslišane prošnje

Borut je prihajal na dom njenih staršev in jo rotil, naj se vrne in z njim pogovori. Odločilno vlogo pri vsem je odigralo pismo, v katerem je razkril resnico. Prihaja iz nasilne družine, kjer je oče pretepal mater. Vzorec takega ravnanja z žensko je očitno prevzel nase. Zavedal se je, da mora nekaj narediti s sabo, saj ni želel biti fizično nasilen do nikogar.

Po prebranem pismu sta se s Petro pogovorila in si zadala načrt, da bosta razčistila z njegovo preteklostjo in posledicami, ki jih nosi zaradi tega. Nešteto ur pri znanem slovenskem psihiatru je obrodilo sadove, saj sta ostala skupaj in od takrat nadnjo ni dvignil roke. »Psihiater mi je pomagal predelati preteklost in premagati tisti del sebe, v katerem sem tiščal željo po nasilju,« razloži proces zdravljenja.

Borutova spoznanja

»Nasilnež se ne rodiš. To postaneš. Od okolice in drugih vplivov je odvisno, ali se bo ta 'motnja' v tebi razvila ali ne. Jaz sem imel idealen 'poligon' doma, saj sem opazoval, kako oče ravna z mamo. Ne da se mi je pretepanje zdelo normalno, zdelo se mi je, da pač moški mora imeti moč nad žensko,« iskreno izraža svoje mišljenje.

Doda, da je prepričan, da nasilnež lahko postane miren oziroma da lahko kontrolira to svojo plat, ko razčisti čustva in vzorce, ki stojijo za takimi dejanji. »Tako kot mora alkoholik vse življenje abstinirati, če se želi pozdraviti odvisnosti, tako moram tudi jaz vse življenje nadzorovati del sebe, ki sem mu dvakrat pod vplivom alkohola dal prosto pot,« zaključi.