Slovenija

Palomo bodo dokapitalizirali Poljaki

STA
27. 11. 2015, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodstvo Palome je danes s poljskim skladom Abris podpisalo pogodbo, v skladu s katerim jo bodo Poljaki dokapitalizirali za 15 milijonov evrov. Delničarji sladkogorske tovarne papirja bodo sicer o dokapitalizaciji odločali na skupščini 5. januarja, na kateri bodo potrjevali ponujeno ceno 3,3 evra na delnico s strani Abrisa.

STA

Kot so danes sporočili iz Palome, je bil vlagatelj izbran na podlagi konkurenčnega postopka, ki je vključeval mednarodne strateške in finančne vlagatelje, in je bil nadzorovan ter potrjen s strani nadzornega sveta Palome, prav tako pa tudi s strani uprave in nadzornega sveta SDH, ki upravlja nekaj več kot 70-odstotni državni delež. Po pridobitvi delnic v postopku dokapitalizacije bo v skladu z zakonom o prevzemih poljski sklad moral objaviti prevzemno ponudbo za preostale delnice.

Ob podpisu pogodbe je predsednik Palomine uprave Tadej Gosak povedal, da gre za pomemben korak v postopku dokapitalizacije. "Uspešno zaključen postopek je za nas ključen, saj Paloma na ta način dobi kapital za nadaljnji razvoj družbe, v postopku pa smo zagotovili najboljšo možno ponudbo za delničarje," je dejal Gosak.

Ugledni vlagatelj

Po njegovih besedah so pridobili uglednega vlagatelja, ki ima bogate izkušnje z vlaganji v številne panoge, kot so industrija prehrane za živali, upravljanje z odpadki, industrija celuloze in papirja, prav tako pa tudi storitve upravljanja voznega parka, prodaje rabljenih vozil, modne in prehranske industrije, logistike ter finančne storitve.

S pridobljenim kapitalom bodo, kot je dodal, lahko nadaljevali prestrukturiranje družbe in zagnali novi razvojni cikel. Podjetje kapital sicer potrebuje za nujna vlaganja v proizvodne zmogljivosti, energetsko učinkovitost, posodobitev procesov in opreme ter izboljšanje delovnih pogojev.

Kot še poudarjajo v podjetju, so lani dosegli najboljše rezultate zadnjih let. Prodajo jim je uspelo dvigniti za tri odstotke na 87 milijonov evrov ter doseči skoraj 3,5 milijona evrov dobička iz poslovanja. Čeprav v prvih devetih mesecih letos poslujejo pod načrti, povečujejo tržne deleže z lastno blagovno znamko na strateških trgih in pričakujejo pozitiven rezultat ob koncu leta.

Kakšen sklad je Abris?

Abris je sicer neodvisni zasebni finančni sklad, ki je osredotočen na srednje velika podjetja v srednji in vzhodni Evropi. Z več kot 770 milijoni evrov investicijskega kapitala ima finančno podporo različnih vodilnih globalnih investicijskih organizacij, vključno s korporativnimi in javnimi pokojninskimi skladi, finančnimi institucijami, zavarovalnicami in ameriškimi univerzitetnimi skrbniškimi skladi.

Hkrati s skorajšnjo privatizacijo se Palomi v naslednjih dneh obeta še posojilo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki podpira finančno in poslovno prestrukturiranje Palome. Posojilo v višini 4,5 milijona evrov naj bi družba namenila prestrukturiranju in procesu dokapitalizacije na poti k privatizaciji.