Slovenija

Na sodišče bo hodil nag

Robert Marin
27. 11. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pisal nam je pripornik Ivan Robežnik, obtožen velike tatvine, in zagrozil, da bo na sodišče hodil nag. Razlog? Predolgo čakanje na »zobarja«, pa še kuhar v priporu včasih preprosto pozabi nanj in njegovo strogo dieto, ki jo ima predpisano zaradi čira ne želodcu.

Profimedia
V priporu se počuti kot pes.

Ivan Robežnik, priprt v Celju, kjer čaka na sojenje zaradi očitkov velike tatvine, v pismu našemu uredništvu tarna nad razmerami pod ključem.

»Ko me je bolel zob, sem čakal od štiri do deset dni, da so me peljali ven, v tem času sem pojedel škatlo tablet, zame je to povsem nečloveško, to se mi je zgodilo že večkrat,« odkrije srž težave. In nadaljuje: »Zdaj pa vas jaz vprašam. Če vas boli zob, greste po mojem mišljenju takoj k zobarju, jaz pa ne morem, ker sem v priporu in počutim se kot pes. Imam vse dokumentirano, kolikokrat je sodnica odobrila, da me peljejo, zanikati vam ne morejo nič, odgovorili vam bodo, da na to vprašanje ne morejo odgovoriti, tako kot so meni. Toliko glede zob, to je samo okvirno napisano, zdaj pa še druga stvar, ki tudi zadeva zdravje.«

Kuhar včasih pozabi nanj

Robežnik ima poleg zobobola tudi »rano na želodcu in bakterijo«, posledično pa tudi strogo dieto. »Nekajkrat sem ostal brez hrane, ker je kuhar pozabil name. Poleg tega dobim, ko me boli zob, tablete, ki jih ne bi smel piti, saj imam resne težave z želodcem, to je vse dokumentirano na papirju, ki ga je izdal gastrolog,« pojasnjuje v pismu. Zaključi ga z naslednjimi besedami: »Zdaj pa vi povejte, ali je to primerno 21. stoletju in ali je to humano. Ni čudno, da smo na vrhu kršenja človekovih pravic v Evropi.« Robežnik, ki je po naših informacijah v preteklosti že bil obsojen zaradi premoženjskih deliktov, bo pred sodnika predvidoma stopil 8. decembra, ko je pred celjskim okrožnim sodiščem razpisan predobravnavni narok, na katerem se bo lahko izjasnil o krivdi. »Povem vam, da ko bo obravnava, se je bom udeležil nag,« obljublja Robežnik.

V osmih mesecih desetkrat pri »zobarju«

»V zavodu enkrat tedensko (ob sredah med 13. in 16. uro) poteka zobozdravstvena ambulanta za zaprte osebe, ki jo izvaja zobozdravnik ZD Celje in njihova medicinska sestra. Pacienti se na pregled pri zobozdravniku prijavijo in jih na pregled zobozdravnik naroči, razen ob nujnih zadevah. Če ima pripornik, kot je Robežnik, zdravstvene težave z zobmi takrat, ko ambulanta ne obratuje, gre k medicinski sestri zavoda, ki opravi triažo. Potem se po potrebi konzultira z zobozdravnikom in za nujne primere, po pridobitvi dovoljenja pristojnega sodišča oziroma v nujnih primerih z dovoljenjem direktorice zavoda, izvede spremstvo (z dvema pravosodnima policistoma in službenim vozilom) pripornika v dežurno stomatološko ambulanto ZD Celje ali drugo dežurno ambulanto v širšem celjskem okolišu,« pojasnjujejo v službi za odnose z javnostmi URSIKS. 

Ob tem dodajajo, da je bil pripornik Robežnik, od 12. marca, ko so ga vtaknili v pripor, do danes, pri zobozdravniku skupaj desetkrat v osmih mesecih, trikrat pa ga zobozdravnik zaradi prevelikega števila bolnikov z bolečinami ni mogel sprejeti. »Menimo, da je bilo za pripornikove težave z zobmi poskrbljeno,« so zaključili piarovci URSIKS.