Svet

VIDEO: Nasilje na ulicah Chicaga

STA / T.C.
25. 11. 2015, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Chicago je zadnje v vrsti ameriških mest, kjer so izbruhnili protesti zaradi policijskega nasilja, ko so oblasti v torek objavile posnetek umora temnopoltega najstnika,v katerega je beli policist izstrelil 16 nabojev. Župan Rahm Emanuel je meščane pozval k mirnim protestom.

Chicago s skoraj tremi milijoni prebivalci je rasno razdeljen na približno tretjino belcev, tretjino črncev in tretjino Američanov latinsko-ameriškega porekla, večina policistov pa je belih.

Lani oktobra se je 37-letni policist Jason Van Dyke odzval na klic v sili ljudi, ki so prijavili temnopoltega fanta z nožem. Van Dyke ga je ustrelil, policija pa je kar leto dni preprečevala objavo posnetka, ki je pokazal, da je 17-letni Laquan McDonalds korakal stran od policista. 


Van Dyke je trdil, da se je počutil ogroženega, ker je šel McDonalds proti njemu z nožem. V torek objavljeni posnetek policijske kamere pa jasno kaže, da McDonalds gre stran od policista, ki je vanj izpraznil pištolo, jo napolnil in šele nato ugotovil, da več nima v koga streljati, saj je osumljenec negibno ležal na tleh.

Tožilka Anita Alvarez je na novinarski konferenci povedala, da ni nobenega dvoma, da je policist pretiraval in naznanila obtožnico zaradi naklepnega umora. Sodišče je policistu zavrnilo varščino in ostaja v zaporu.