Svet

Sveti oče resno ogrožen

Sašo Avramovič
25. 11. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek danes potuje v Afriko, kar bo zaradi zadnjih terorističnih napadov v Franciji in Maliju tudi najnevarnejše potovanje njegovega papeževanja.

Reuters
Migracije bodo osrednja tema Frančiškovega obiska v Mehiki.

Papež bo med petdnevno turnejo, ki bo trajala do ponedeljka, v trojici držav (Kenija, Uganda in Srednjeafriška republika) pozval k prizadevanjem za mir, socialno pravičnost in spravo med islamom in krščanstvom. Njegovi telesni stražarji bodo imeli polne roke dela, saj je območje, ki ga bo obiskal, namreč prepreženo z nasiljem džihadistov. Kljub temu namerava potovati v odprtem papamobilu ter v trojici držav obiskati barakarsko naselje, begunsko taborišče in mošejo.

Program obiska bi lahko skrajšali

Jorge Mario Bergoglio bo sicer tokrat prvič obiskal Afriko, ki je celina z najhitreje rastočim številom katoličanov – skupaj naj bi jih bilo 180 milijonov. Med enajstim potovanjem v tujino bo imel Bergoglio, ki je zagovornik zatiranih, 19 govorov. Srečal se bo z vojnimi žrtvami, otroki vojaki, obolelimi za aidsom in tistimi, ki živijo v skrajni revščini. V Vatikanu so sicer že dali vedeti, da bi lahko program obiska v kronično nestabilni Srednjeafriški republiki, ki jo zaznamuje konflikt med muslimanskimi uporniki in krščanskimi milicami, ob morebitnem povečanju varnostne grožnje skrajšali ali povsem odpovedali. Frančišek bi sicer rad izpeljal celotno potovanje, predvsem pa nedeljsko odprtje »svetih vrat« v katedrali v Banguiju, deset dni pred začetkom svetega oz. jubilejnega leta v katoliški cerkvi, posvečenega usmiljenju.

Reuters

»Če bo sveta vrata odprl v Banguiju, se bo jubilejno leto prvič v zgodovini začelo na periferiji, namesto na sedežu Cerkve v Vatikanu,« je povedal strokovnjak za Afriko Giulio Albanese. A to se morda ne bo zgodilo. Tako vatikanska policija kot bližnji viri začasne predsednice Srednjeafriške republike Catherine Samba-Panza pravijo, da bi lahko obisk v Banguiju skrajšali na nekaj ur na tamkajšnjem letališču pod drobnogledom mirovnih sil ZN. Da bi bilo papežu težko zagotoviti varnost zunaj letališča v Banguiju, je posvarila tudi Francija, ki ima v nekdanji koloniji nameščene svoje sile v podporo okoli 12.000 pripadnikom sil ZN. S tem bi odpadli papeževi načrti za obisk taborišča razseljenih oseb zaradi konflikta v Srednjeafriški republiki, postanek z molitvijo v mošeji v zloglasni soseski PK5 v Banguiju in maša na športnem stadionu v srednjeafriški prestolnici.

Reuters
Papež Frančišek v papamobilu

Tamkajšnji kristjani so v defenzivi

Frančišek bo sicer pred Srednjeafriško republiko obiskal Kenijo in Ugando, kjer je 32 oz. 47 odstotkov prebivalcev katoličanov, ki se srečujejo s povsod prisotno grožnjo napadov somalijske milice al Šebab. Nad območjem hkrati veje strah pred prav tako skrajnim Boko Haramom in drugimi nevarnimi skupinami, zaradi česar so vsi tamkajšnji kristjani v defenzivi. Papež bo zato po napovedih med potovanjem večkrat odločno pozval k ohranitvi mirnega sobivanja in duha tradicionalne strpnosti med kristjani in muslimani. Sicer pa se katoliška cerkev na območju srečuje tudi s številnimi evangeličanskimi in binkoštnimi cerkvami. Te ločine, ki ljudem v stiski pogosto obljubljajo tudi čudeže, vznikajo po številnih četrtih, v svoje vrste pa so že pridobile na tisoče katoličanov.

Boj proti revščini

Med obiskom bo v ospredju tudi boj proti revščini, kar bo še posebej poudarjeno med petkovim Frančiškovim obiskom velikega barakarskega naselja Kangemi v Keniji, večetničnega improviziranega naselja, kjer živi okoli 100.000 ljudi, ter karitativnega centra v ugandskem Nalukolongu. »Problem socialne izključenosti je resen v obeh državah. V Keniji ima na primer odstotek prebivalstva v rokah 75 odstotkov bogastva,« je še opozoril Albanese.