Slovenija

V UKC Maribor kmalu začetek gradnje prizidka za kardiologijo

STA
10. 11. 2015, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo te dni le začeli izvajati dolgo pričakovana dela in aktivnosti v povezavi z izgradnjo prizidka za nujno potreben novi rentgenski aparat na oddelku za kardiologijo in angiologijo. Zaradi del bo v tem času nekoliko moten dostop do klinike za interno medicino.

STA
S tem se bo le začela dolgo pričakovana 2,7 milijona evrov vredna investicija v dodatne prostore in novo rentgensko napravo.

Kot so danes sporočili iz UKC Maribor, bodo dela izvajali pred objektom klinike za interno medicino, kjer bodo zaradi potreb po dostopu do klinike postavili ustrezne zapore in preusmeritve, te pa bodo ves čas prilagajali poteku izvajanja del. Na splošno bodo prometni režim in peš cone organizirali tako, da bodo v času izvajanja del dostopni vhodi v omenjeno kliniko.

V UKC Maribor letno opravijo okoli 1500 koronografij, na posege čaka okoli 700 bolnikov, čakalna doba pa je že okoli dve leti. Za potrebe novega aparata bodo v Mariboru predvidoma zaposlili še dva interventna kardiologa.

Dela bodo izvajali vsak dan, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih, in bodo trajala predvidoma do julija prihodnje leto. V tem času bo prihajalo do povečanega hrupa, zmanjšano pa bo tudi število parkirnih mest znotraj območja UKC Maribor, zaradi česar v mariborski bolnišnici bolnike in druge obiskovalce prosijo za razumevanje.

S tem se bo le začela dolgo pričakovana 2,7 milijona evrov vredna investicija v dodatne prostore in novo rentgensko napravo. Edini in že 15 let stari angiograf na kardiološkem oddelku se je v zadnjem času že nekajkrat pokvaril, zato so morali urgentne bolnike z infarktom iz Maribora voziti v Celje in Ljubljano.

Po tistem ko so zdravniki lani poleti zagrozili celo s stavko in opozorili na potrebe, se je zapletlo pri postopkih za nabavo novega aparata. V drugem poskusu je bil razpis le uspešen.