Slovenija

FOTO: Voda zalila ulice na kostanjeviškem otoku

mk/sta
16. 10. 2015, 07.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Krka se je po zadnjem obilnejšem deževju ponoči razlila po severnem in najbolj izpostavljenem delu kostanjeviškega otoka.

arhiv DL

Delno je poplavila dve ulici in dosegla pragove nekaterih hiš, vendar v njihovo notranjost ni prodrla. Kostanjeviški otok so za promet zaprli, Krka pa se zdaj že umirja in naj bi se sredi dneva začela umikati.

Poveljnik kostanjeviške civilne zaščite Robert Zagorc je povedal, da je stanje obvladljivo, saj se je Krka ustavila tik pred vdorom v najbolj izpostavljene hiše, omenjeni ulici pa sta poplavljeni do polovice.

V Kostanjevici na Krki predvidevajo, da bo do sredine dneva še nekoliko narasla in nato začela upadati. Kot so ocenili, se je Krkina gladina dvignila ravno do meje, ko bi lahko začela resneje ogrožati. Težav z zalednimi vodami Kostanjevičani tokrat niso imeli, do jutra pa tudi niso dobili nobenega obvestila o morebitnem proženju plazov, je še povedal Zagorc.

mm

Po besedah poveljnika šentjernejske Civilne zaščite Jožka Jakšeta je Krka na območju Občine Šentjernej bregove prestopila pretežno na območju vsakoletnih poplav. Poplavila je tudi nekaj najbolj izpostavljenih cest, ki so jim morali zapreti.

Davi se je že umirjala, sicer pa so največ težav imeli s padavinsko vodo, ki je vdrla v nekaj hiš. Da bi ji omogočili umik, so morali prekopati eno od lokalnih cest pri Šentjakobu. Proženja plazov doslej niso zaznali.

Po podatkih centra za obveščanje so morali zaradi močnega deževja večkrat posredovati tudi v Posavju, kjer so imeli gasilci največ dela s prečrpavanjem padavinske vode.