Slovenija

Če Madžarska zapre meje, bo to sprožilo učinek domin

STA/G.G.
16. 10. 2015, 07.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Premier Miro Cerar je v Bruslju po pogovorih z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom ocenil, da obstaja realna možnost, da Madžarska v prihodnjih dneh zapre mejo s Hrvaško oziroma da se odloči za večjo zaporo, saj bi nekatere točke prehoda še ostale odprte. Slovenija bo v tem primeru po njegovih besedah ukrepala sorazmerno.

Reuters

Premier Cerar je pojasnil, da se je o begunski oziroma migrantski krizi v Bruslju pogovarjal neposredno tako z madžarskim premierjem Orbanom kot z avstrijskim in hrvaškim premierjem, Wernerjem Faymannom in Zoranom Milanovićem.

Madžarski premier "razmišlja na takšen način, da dejansko obstaja realna možnost, da bi se lahko v prihodnjih dneh odločil za zaprtje meje, sicer bi ostale nekatere točke prehoda odprte, vendar obstaja realna možnost, da se zgodi večja zapora", je povedal Cerar.

V tem primeru bi se begunski val iz Hrvaške preusmeril proti Sloveniji, ki bi morala izvesti ukrepe, na katere se intenzivno pripravlja, je pojasnil. Slovenija je pripravljena, si pa ne želi takšnih enostranskih dejanj, je poudaril Cerar in dodal, da je to Orbanu tudi povedal.

Premier je ob tem opozoril, da bi v primeru popolnega zaprtja meje oziroma zelo intenzivnega nadzora meje v kateri koli državi to sprožilo učinek domin, saj bi vse države, ki bi jih to prizadelo, morale izvesti podobne ukrepe.

"Če bi se severno od nas začele meje zapirati ali nadzor zelo močno krepiti, potem bomo v Sloveniji ukrepali sorazmerno na enak način ... kajti ne moremo dovoliti, da bi Slovenijo preplavilo nenadzorovano število beguncev oziroma migrantov," je še izpostavil premier.

Slovenija po njegovih besedah mora poskrbeti za varnost ter biti ob tem humanitarna in solidarna. Za to ima pripravljene vse možne kapacitete, pripravljena je policija, civilna zaščita, v ozadju se lahko angažira tudi vojska, seveda zgolj v logističnem smislu kot pomoč, je pojasnil premier.

Na vprašanje, ali pričakuje zaprtje madžarsko-hrvaške meje danes, je premier odgovoril, da stalno spremljajo razmere in da pričakuje, da bo Madžarska v primeru odločitve za tako radikalen korak, ki ga nikakor ne odobrava, Slovenijo o tem obvestila.

Orbanovi razlogi niso povsem jasni

Reuters

Cerar je tudi ocenil, da Orbanovi razlogi za morebitno odločitev za zaprtje meje s Hrvaško niso povsem jasni. Njegova odločitev bi bila lažje razumljiva, če bi Avstrijci ali Nemci zaostrili nadzor, v danih okoliščinah pa je tako radikalen pristop težko razumeti, je menil.

Madžarski premier na vprašanje, ali bo zaprl mejo s Hrvaško, v izjavi v angleščini ni dal jasnega odgovora. Izognil se mu je s pojasnilom, da "ne bo zaprtja meje, saj to ni mogoče, temveč govorijo o ponovni vzpostavitvi schengna". Dodal je še, da želijo regulacijo celotnega procesa, in da so to regulacijo tudi fizično sposobni zagotoviti. Na vprašanje hrvaških novinarjev, kakšen je bil odziv hrvaškega premierja, je Orban odgovoril: "Nestrinjanje."

Milanović pa je ob odhodu z vrha dejal, da so lahko hrvaški državljani mirni, saj Hrvaška ima rešitev, ne glede na obnašanje Madžarske. "Madžarska ni pomembna. Madžarska lahko počne, kar hoče. Imamo načrt za zagotovitev varnosti Hrvaške ... Samo to je v tem trenutku pomembno," je dejal.