Slovenija

Slovenija nadaljuje s povečevanjem nastanitvenih zmogljivosti za begunce

STA
15. 10. 2015, 21.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predstavniki vlade so na današnjem sestanku usklajevalne skupine za reševanje begunske problematike ostale seznanili, da pristojne službe ves čas aktivno spremljajo migracijske tokove v regiji. Slovenija nadaljuje s povečevanjem pripravljenih nastanitvenih zmogljivosti, predvsem v zidanih objektih, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Grega Wernig/m24

Predstavniki vlade so ob tem izpostavili, da je Slovenija v stalnem stiku, tako na politični kot operativni ravni, z oblastmi v Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Hrvaški, Srbiji, Makedoniji in Grčiji ter da sproti spremlja stanje in izmenjava stališča.

Udeleženci sestanka, ki ga je vodil zunanji minister Karl Erjavec, so sicer poudarili dobro dosedanje sodelovanje med vladnimi organi, lokalnimi oblastmi ter civilno družbo pri soočanju z begunsko krizo. "Nevladne in humanitarne organizacije so posebej izpostavile zelo dobro in korektno delo pripadnikov policije in civilne zaščite na terenu z begunci in migranti," so zapisali v sporočilu za javnost.

Usklajeno in uspešno sodelovanje pri soočanju z migracijskim valom, so pozitivno ocenili tudi predstavniki lokalnih skupnosti, a so hkrati pozvali vse ostale akterje k dodatni pomoči v primeru novega povečanega prihoda migrantov oz. beguncev.

V usklajevalni skupini poleg zunanjega ministrstva sodelujejo še ministrstva za notranje zadeve, za obrambo, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za zdravje, Uprava RS za zaščito in reševanje, predstavniki kabineta predsednika vlade, vladni urad za komuniciranje, predstavniki nevladnih in humanitarnih organizacij ter predstavniki občin.