Slovenija

Ko je medved na obisku ...

Rok Nose
15. 10. 2015, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Da ne gre le za govorice in neupravičen strah pred velikim kosmatincem, vaščani dokazujejo s posnetki na svojih telefonih. V njihovi okolici že nekaj časa lomasti medved.

vaščani

Če v prestolnici mimoidoči zjutraj opazijo prevrnjene smetnjake, si večina misli, da so bili na delu huligani. Ko se to zgodi na obrobju Kočevskega roga ali drugod na Dolenjskem, pa je odgovor jasen – medved!

Te dni so ga videli pri trgovini v Meniški vasi, v Občicah, v Starih Žagah, na Selih pri Dolenjskih Toplicah in tudi pri počitniških objektih na Gačah. Medveda namreč, ki je brskal po zabojnikih in iskal hrano. Zgodbe o več kot sto kilogramov težkem kosmatincu so hitro zakrožile med občani in nekatere tako prestrašile, da so zaradi previdnosti zvečer raje ostali doma.

ODTRGAL POKROV SMETNJAKA

»Snaha je zvečer slišala ropot zunaj hiše in šla hitro skozi okno pogledat, kaj se dogaja. Na svoje začudenje je videla medveda. Ker sem se tudi sama želela prepričati, ali je to res, sem pograbila baterijo in odšla proti smetnjakom, od koder je prihajal ropot. Posvetila sem in okoli 20 metrov stran zagledala velikega medveda, ki se sploh ni zmenil zame, temveč je jedel naprej,« se srečanja z medvedom spominja občanka iz Starih Žag, ki pa ni želela biti imenovana.

Pravi, da je medved kar nekaj dni zapovrstjo zahajal v vas in prevračal smetnjake, zato so se ga kar nekoliko bali. »Nazadnje sem ga videla pred nekaj dnevi,« dodaja.

vačani

Bližnje srečanje z medvedom so doživeli tudi na Gačah pri Črmošnjicah. Eden izmed tamkajšnjih prebivalcev, ki se prav tako ni želel izpostaviti, ga je videl in fotografiral, kako je brskal po smetnjakih. »Ker je bil lačen, je celo odtrgal pokrov enega izmed smetnjakov. Spravil pa se je celo na avto soseda, ki je mesar. Najbrž je v njem zavohal meso,« je povedal naš sogovornik, ki je zdaj ob večerih previden, če se odpravi ven.

PRIŠEL ZARADI HRANE

Da je medved zašel v omenjene vasi, so bili obveščeni tudi na Zvezi lovskih družin Novo mesto, kjer pojasnjujejo, zakaj se je medved tako približal ljudem.

»Medvedje v tem času nabirajo tolščo. To je mast, ki bo služila kot zaloga za zimo. V naših gozdovih namreč ni prav veliko naravnega pogina, prav tako je malo gozdnih plodov in sadežev, na tako imenovanih mrhoviščih pa jih zdaj ne smemo več hraniti. A medved potrebuje tudi meso in v smetnjakih je najbrž zavohal hrano. Ne bi bil presenečen, če bi tudi pokončal kakšno domačo žival,« pravi Stane Gabrijel in dodaja, da sicer medvedje zdaj niso nič bolj nevarni kot običajno. »Medved je nevaren oziroma napadalen, če ga nekdo ogroža, če mu prekriža pot oziroma če se boji za naraščaj,« pojasnjuje.

Mnogi so prepričani, da je v gozdovih hrane premalo, ker je danes medvedov več, kot jih je bilo včasih. »Res je tako, a vedeti moramo, da je medved zaščiten in odločbo, koliko jih lahko lovci uplenijo, izda pristojno ministrstvo, ki ima svoje izračune. Ravno zdaj lovci na tem območju skupaj z biotehniško fakulteto opravljamo nekoliko drugačno štetje medvedov, saj zbiramo vzorce iztrebkov, ki jih bodo nato genetsko analizirali in tako ugotovili, za katerega medveda gre. Tako bomo dobili še bolj natančne podatke, koliko jih je na našem območju,« zaključi Gabrijel.