Slovenija

Katičeva za še večji logistični angažma vojske in civilne zaščite pri pomoči beguncem

STA
20. 9. 2015, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za obrambo Andreja Katič meni, da je medresorsko sodelovanje civilne zaščite in Slovenske vojske zaradi števila beguncev preseženo oz. ni več dovolj. Tako vladi danes predlaga, da s sklepom aktivira štab civilne zaščite in vojsko še aktivneje vključi v logistično podporo. Pomoč vojske pri varovanju meje pa za zdaj ni predvidena.

STA

Katičeva je pred današnjo sejo vlade v izjavi novinarjem napovedala predlog dveh sklepov vlade in ocenila, da jih bo glede na dosedanjo pomoč vojske in civilne zaščite pri dogodkih z beguncih vlada tudi podprla. Po njenih ocenah se bo število beguncev pri nas glede na položaj na Hrvaškem, v Srbiji in Makedoniji povečevalo.

Kot je pojasnila Katičeva, je bilo v petek v sistemu civilne zaščite in reševanja vključenih okoli 170 pripadnikov in okoli 60 pripadnikov Slovenske vojske, v soboto pa že preko 300 pripadnikov civilne zaščite in okoli 40 pripadnikov vojske. V petek so po njenih besedah že skuhali preko 1000 toplih obrokov. Katičeva ocenjuje, da je to preseglo medresorsko sodelovanje.

Predlaga, da se civilno zaščito s sklepom vlade zadolži za vzpostavitev začasnih namestitvenih centrov in njihovo oskrbo oz. da se aktivira štab civilne zaščite. Poudarila je, da je treba vse te aktivnosti voditi koordinirano, usklajeno in natančno, da se naloge ne bi podvajale ali da ne bi prišlo do nesreč.

Vojska bo, kot je pojasnila ministrica, pomagala po potrebah. Da bi pomagala policiji pri varovanju meje, pa za zdaj po besedah Katičeve ni predvideno. Takšna aktivacija je sicer predvidena v zakonu o obrambi, a bodo videli, kako bodo dogodki potekali, je dodala. Po njenih besedah policija za zdaj meni, da dobro opravlja svoje delo. Upajo, da do tega ne bo prišlo, a če bi postali policisti utrujeni oz. izmučeni, bi jim s posebnim sklepom vlade lahko pomagala tudi vojska, je pojasnila Katičeva.

Vprašanje usmerjanja toka beguncev je po njenih besedah v pristojnosti ministrstva za notranje zadeve. Ministrica Vesna Györkös Žnidar pa izjav pred sejo vlade ni dajala.

Vlada namerava sicer na današnji seji potrditi predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti in ga poslati v DZ. Katičeva je s sredstvi, namenjenimi obrambnemu resorju, nezadovoljna.

Po njenih besedah se zavedajo, da je težko sestaviti proračun, vendar opozarja, da sta sistem zaščite in reševanja ter Slovenske vojske dosegla dno in so potrebna dodatna sredstva za njuno normalno delovanje.

Spomnila je, da je bilo obrambnemu resorju v zadnjih petih letih vzetih največ sredstev. "A se moramo zavedati, da gre za našo nacionalno varnost, ne le sodelovanje z drugimi zavezniki," je opozorila in dodala, da trenutno sredstva namenjajo več ali manj za plače in sodelovanje v mednarodnih operacijah.

Ministrica sicer zagotavlja, da je Slovenija varna država, a Slovenska vojska opozarja, da v primeru povečane nevarnosti ne bi mogla v popolnosti izvajati svojih nalog.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar pričakuje, da bo vlada proračun danes potrdila in poslala naprej v postopek, kljub temu, da med drugim še ni dosegla dogovora z javnimi uslužbenci. Minister je pojasnil, da sprejemajo predlog proračuna na predpostavkah, na osnovi katerih vstopajo v pogajanja s sindikati. Če bodo v pogajanjih dosegli drugačna razmerja, bodo nujni popravki oz. prerazporeditve, je dodal.