Slovenija

Postopek prodaje Cinkarne Celje ustavili

sta/mv
20. 8. 2015, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Člani konzorcija, ki je prodajal nekaj manj kot 71-odstotni delež Cinkarne Celje, so se odločili postopek prodaje zaključiti. Ponudbe namreč niso izpolnile pričakovanj večine članov konzorcija, so danes sporočili iz Modre zavarovalnice.

Svet24

"Med postopkom je bilo ugotovljeno, da so v zvezi z družbo odprta pomembna okoljska vprašanja, ki močno vplivajo na konkurenčnost postopka in višino prejetih ponudb," so zapisali v sporočilu. Postopek prodaje 70,79-odstotnega deleža Cinkarne Celje sta v imenu prodajnega konzorcija vodila Modra zavarovalnica in KD Skladi. Člani prodajnega konzorcija, v katerem so bili še SDH, Alpen Invest, NKBM in DUTB, bodo še naprej iskali rešitve, ki bi odpravile težave in omogočile prodajo delnic pod boljšimi pogoji. Na novico so se že odzvali v podjetju. Predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina je za STA povedal, da so bila med prodajnim postopkom pričakovanja prodajalcev prevelika. Tudi sam ugotavlja, da so na postopek prodaje vplivale okoljske težave, s katerimi se sooča Cinkarna, in ki so bile za potencialne kupce preveč tvegane. "Če smo doslej živeli sami, pa bomo še naprej," je še dejal Benčina. Predsednik podjetniškega sindikata Franc Grabler je za STA izrazil zadovoljstvo, da do prodaje družbe ni prišlo. Dejal je, da ga je prodaja motila, zlasti dejstvo, da bi novi lastnik Cinkarne prišel iz tujine. Meni tudi, da je velika neumnost prodajati dobičkonosno podjetje, zato upa, da do prodaje družbe sploh ne bo prišlo.

Od leta 2013 na seznamu državnih naložb za prodajo

Za skoraj 71-odstotni delež Cinkarne so se po neuradnih informacijah časnikov Finance in Dnevnik zanimali avstrijski Treibacher Industrie, poljski Grupo Azoty in ameriška investicijska družba The Gores Group. Potencialni kupci Cinkarne s skoraj 1000 zaposlenimi, ki je bila ustanovljena leta 1873, ukvarja pa se s proizvodnjo pigmenta titanovega dioksida, naj bi se bali, da bi odkupili delež države, potem pa bi ta od njih zahtevala, naj sanirajo okoljske grehe iz preteklosti. Celjska družba je sicer na seznamu državnih naložb za prodajo, ki ga je julija 2013 sprejel DZ. Potem ko se je v začetku avgusta umaknil edini interesent za nakup Telekoma Slovenije, je to že drugi neuspešno zaključeni privatizacijski postopek.