Slovenija

Koliko dejansko znaša vaša plača?

Sašo Avramovič
20. 8. 2015, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pri računalniškem podjetju 3fs so razvili aplikacijo, katere glavni namen je, da se podatki o tem, kam gredo določeni deli plače, prikažejo precej bolj »plastično«. Uporabnik lahko takoj vidi, koliko denarja je bilo tisti mesec namenjenega za njegovo zdravstveno zavarovanje, koliko za pokojninsko zavarovanje itd.

Profimedia

3fs je računalniško podjetje, ki razvija mobilne aplikacije. Med njimi sta najbolj znani Toshl, aplikacija za vodenje osebnih financ, in zbirka mobilnih aplikacij za otroke pod blagovno znamko Toonia. Zdaj so se odločili tudi za razvoj uporabne aplikacije, ki je nastala pod okriljem tričlanske ekipe – produktni vodja Vasja Bočko, dizajner Jure Sobočan in razvijalec Miha Bogataj. Aplikacija je sicer v tej fazi namenjena zgolj za interno uporabo, zato ima le delovno ime.

Profimedia

Bruto znesek ni končen strošek

Bočko nam je opisal, kako je pravzaprav prišlo do ideje o razvoju. Pravi, da v podjetju pogosto zaposlujejo mlade ljudi, ki jim je delo v tem podjetju prva redna služba. »Pri tem pa opažamo, da je marsikoga terminologija pri plačah precej zmede in mu je neznana. V Sloveniji imamo glede tega razmeroma zapleten sistem, smo verjetno med redkimi državami, kjer bruto plača ni končen strošek za delodajalca, ampak poznamo še bruto bruto (oz. bruto dve, veliki bruto ...), kar je šele tisti končni mesečni strošek, ki ga za delodajalca predstavlja zaposleni. Večkrat je pogovor nanesel na to temo, zato smo se odločili, da poskušamo te stvari za naše zaposlene bolje predstaviti,« je dodal.

Po njegovem pod aplikacijo ljudje po navadi razumemo, da je to nek »app« na mobilnem telefonu, kar ni vedno točno. Ta aplikacija je trenutno program, ki deluje v spletnem brskalniku. Uporabnik prek spletne strani naloži standardno plačilno listo v PDF-obliki, ki jo vsak zaposleni prejme ob izplačilu plače, program pa nato iz dokumenta prebere podatke ter jih prikaže v grafični in uporabniku bolj prijazni obliki. »Glavni namen tega produkta je, da se podatki o tem, kam gredo določeni deli plače, prikažejo precej bolj 'plastično'. Uporabnik lahko tako v nekaj sekundah vidi, koliko denarja je bilo tisti mesec namenjenega za njegovo zdravstveno zavarovanje, za pokojninsko zavarovanje itd.,« pravi Bočko.

Niso pričakovali takšnega odziva

In ko so primer te nove plačilne liste pokazali na družbenih omrežjih, si niso predstavljali takšnega odziva javnosti. Hitro je postalo jasno, da si tako zaposleni kot delodajalci takšne rešitve želijo in da je še kako potrebna.

»V Sloveniji se ljudje včasih pritožujejo nad višino svojih neto plač. Prvi problem nastane že, ker nekateri tretirajo svoj neto znesek kot vsoto neto plače in dodatkov (za prevoz, prehrano ...), drugi pa zgolj osnovno neto plačo brez dodatkov. Naslednja težava nastane, ker se ljudje ne zavedajo vedno, koliko višje so njihove bruto bruto plače. Se pravi strošek, ki ga za vsakega zaposlenega delodajalec plača vsak mesec. V marsikaterem podjetju je višina teh že precej primerljiva z višino bruto plače v tujini. Relativno večji delež pa v Sloveniji v primerjavi s tujino potem namenimo za obvezne prispevke, kot sta pokojninsko in zdravstveno zavarovanje,« doda sogovornik in zaključi, da v podjetju na projekt gledajo kot na njihov prispevek za skupno dobro, zato aplikacijo vsekakor želijo odpreti za javnost. Kdaj in točno v kakšni obliki bo slovenski javnosti na voljo, sicer za zdaj ne morejo povedati, »se pa bomo potrudili, da bo uporabna in dostopna čim širšemu krogu ljudi«.