Slovenija

Ljubljana: Med neetičnim, nestrokovnim izvajanjem programa na otroški kirurgiji umrlo več kot 30 otrok

sta/mv
20. 8. 2015, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Komisija, ki je opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, je ugotovila, da se je program izvajal neetično, nestrokovno in nesprejemljivo, je neuradno izvedela STA. Med drugim naj bi zapisala, da bi bilo bolje, da se takšen program ne bi izvajal. Kritična naj bi bila tudi do zdajšnjega načina izvajanja programa.

Za takšno stanje so odgovorni zlasti izraelski kirurg David Mishaly, njegov slovenski učenec Robert Blumauer in vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. To je, kot je izvedela STA iz zanesljivih virov, ugotovila komisija v poročilu nadzora nad programom otroške srčne kirurgije. V večini obdobja, na katerega se je nadzor nanašal, sta vodstvo UKC predstavljala Simon Vrhunec in Brigita Drnovšek Olup. Po ugotovitvah komisije drži podatek, da je od leta 2007 do 2014, torej v obdobju, za katerega je komisija opravila nadzor, v slovenskem programu otroške srčne kirurgije umrlo nekaj več kot 30 otrok. O tem so v preteklosti že pisali nekateri mediji.

Prirejali podatke o uspešnosti programa

Podatek, da je od tega zaradi napak pri zdravljenju umrlo 10 otrok, pa naj ne bi držal. Zagotovo je komisija ugotovila, da so zaradi napačnega zdravljenja oz. neustrezne obravnave v programu umrli štirje otroci, je za STA povedal vir, ki želi ostati neimenovan. Vse štiri smrti naj bi se zgodile leta 2012. Tako so v poročilu o nadzoru tudi opisani posamezni primeri otrok in njihovega zdravljenja. Omenjeni vir je tudi pojasnil, da je imela komisija velike težave pri pridobivanju dokumentacije in statistike o zdravljenju. UKC namreč naj ne bi ustrezno vodil statistike, podatkov o zdravljenju otrok, zapletov in smrtnosti pa niso vnašali v evropsko bazo. Prav tako naj bi UKC Ljubljana v preteklosti prirejal podatke o uspešnosti programa, ki so jih predstavljali javnosti. Tako naj bi bila tudi smrtnost v programu otroške srčne kirurgije dvakrat večja od podatkov, ki so jih predstavljali. "Če bi to storili, potem bi v roku dveh let iz baze prišlo opozorilo, da program ne poteka v redu," poudarja vir. 

Kirurg v bolnišnici le tri dni na mesec

Komisija je v poročilu tudi opozorila, da program ne more teči tako, da je kirurg v bolnišnici prisoten tri dni na mesec. Mishaly je namreč v Slovenijo prihajal približno enkrat na mesec in ostal nekaj dni, v katerih je operiral več otrok. Nato pa je odletel nazaj v Izrael. Prav tako naj bi poročilo razkrivalo, da je v obdobju, ko je Mishaly operiral v UKC Ljubljana, delež operacij, ki jih je on izvedel, ostal enak. Torej naj ne bi držale navedbe vodstva UKC iz tistega obdobja, da naj bi slovenski kirurgi, ki jih je Mishaly učil, skozi leta napredovali in sami opravljali večino operacij. Mednarodna nadzorna komisija naj ne bi bila zadovoljna niti s sedanjim programom. Za izboljšanje naj bi v poročilu podala številna priporočila. 

Z nekaterimi smrtmi se ukvarja tudi policija

Z nekaterimi smrtmi v okviru programa otroške srčne kirurgije se ukvarja tudi policija. Na Policijski upravi Ljubljana so danes za STA pojasnili, da je zadeva še v fazi predkazenskega postopka. Policija pa "sodeluje tudi z drugimi institucijami, ki preiskujejo okoliščine dogodkov". Postopek policija vodi od lanskega maja, oktobra pa so o zbranih obvestilih z vmesnim poročilom obvestili tožilstvo. Komisija je sicer začela z izrednim strokovnim nadzorom nad programom julija lani. Mednarodne strokovnjake na tem področju je v komisijo imenovala Zdravniška zbornica Slovenije, kateri je izvedbo strokovnega nadzora naložilo ministrstvo za zdravje. Komisijo sestavljajo kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, pediatri Metka Derganc in Andrej Robide ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp.