Slovenija

Remiza še vedno čaka

Polona Krušec
16. 4. 2015, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prvomajska ulica v Novi Gorici je v zadnjih letih doživela posodobitev, ena stvar pa vseeno izstopa iz sicer urejenega okolja – remiza. Nasproti trgovskega centra razpada nekdanji železniški objekt.

Polona Krušec

Namera, da opuščeni in razpadajoči polkrožni mehanični delavnici in obračalnici parnih lokomotiv zraven nakupovalnega centra Supernova vdahnejo novo življenje, ni uspela. Remiza sicer v takem stanju, kot je, predstavlja neposredno nevarnost, saj se ljudje gibljejo v bližini, stavba pa ima razpadajoče zidove, streho in notranjost.

Polona Krušec

Domačine, ki nakupujejo v bližnjih trgovinah, povprašamo, kaj menijo o objektu. Nekateri samo skomignejo z rameni, drugi nam povedo celo zgodbo, od tega, da naj bi bil objekt namenjen za resne vsebine – kulturnega, umetniškega ali zgodovinskega značaja, do tega, da naj bi v njem postavili nove trgovine. Nič od tega se še ni uresničilo, pravzaprav se je od tu dalje le še malo bolj zapletlo.

Podjetje Immorent, ki je investitor v tamkajšnjo Supernovo in tudi lastnik remize, kupil jo je od Slovenskih železnic, je menda načrtoval, da bi v polkrožni objekt postavil pohištveni diskont Dipo, a potem do realizacije ni prišlo.

Župan Mestne občine Nova Gorica je povedal, da se z Immorentom še vedno dogovarjajo o tem, kaj v remizi bo. Župan Arčon pove, da je vsebina nekdanjega železniškega objekta odvisna od višine najemnine, ki jo bodo lastniki postavili, in od tega, kako bo stekla sanacija stavbe. »Želim si, da kompleks ne bi bil v celoti trgovski, ampak da bi bil del namenjen tudi drugim vsebinam. Imamo že nekaj idej; med drugim bi lahko tja selili Zvezo kulturnih društev, zasnovali večji medgeneracijski center, tudi za mlade podjetnike bi tam radi našli prostor.«

Lastnik Immorent je zavezan, da ohrani zunanji videz remize, ko bo izpeljal obnovo, a nikjer ne piše, do kdaj naj to naredi in da je naložba obvezna. Bo torej remiza ostala prazna in razpadajoča?

Polona Krušec

Polona Krušec