Slovenija

Za globalno prepoved protipehotnih min

STA
4. 4. 2015, 10.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo za zunanje zadeve je ob današnjem mednarodnemu dnevu osveščanja o nevarnosti min v sporočilu za javnost zapisalo, da bo zgolj celovita in globalna prepoved protipehotnih min pripeljala do tega, da na svetu ne bo več ne min, niti njihovih žrtev.

Landmine.com
MZZ skupaj z ITF tudi letos sodeluje v mednarodni akciji Posodi svojo nogo - Zavihaj hlačnico, ki opozarja na nevarnosti min, poziva k solidarnosti z minskimi žrtvami in si prizadeva za univerzalno veljavnost konvencije.

Ob tem so poudarili, da je bila Slovenija med prvimi državami, ki je ratificirala konvencijo o prepovedi protipehotnih min, s katero so se države zavezale k celoviti prepovedi uporabe, skladiščenja, proizvodnje in prodaje protipehotnih min.

"Naše delo ne bo končano, dokler ne bodo vse države postale pogodbenice konvencije, dokler ne bomo uničili vseh protipehotnih min, dokler ne bomo razminirali vseh minskih polj in miniranih področij in dokler ne bomo rehabilitirali vseh žrtev min. Veseli nas, ker število pogodbenic konvencije počasi narašča, saj je doseglo število 162," so še sporočili z MZZ. Ob tem so pozdravili lanskoletno odločitev ZDA o prepovedi proizvodnje protipehotnih min na svojem ozemlju in njihovi nabavi.

"Mine, ki so bile postavljene v konfliktih v zadnjih desetletjih v različnih delih sveta, skupaj z drugimi neeksplodiranimi sredstvi, še vedno zahtevajo nedolžne žrtve, predvsem med najbolj ranljivimi skupinami, kot so ženske in otroci, tudi v državah v neposredni bližini Slovenije. Kljub temu, da je teh žrtev vsako leto manj, ne smemo pozabiti celovitega problema, ki ga predstavljajo protipehotne mine," v sporočilu za javnost opozarja MZZ.

Slovenija je na področju boja proti protipehotnim minam aktivno navzoča tudi skozi dejavnosti ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki se je po navedbah MZZ razvila v enega najuspešnejših projektov Slovenije na področju človekove varnosti in ima široko razvejano mednarodno delovanje.

V 17 letih obstoja in uspešnega delovanja je ITF zbral preko 380 milijonov dolarjev. Od tega jih je Slovenija prispevala devet milijonov. Z doslej zbranimi sredstvi je ITF financiral številne projekte na področju razminiranja in čiščenja miniranih področij v različnih delih sveta in pomagal pri rehabilitaciji žrtev min.