Slovenija

Jeseniška bolnišnica obrnila trende v poslovanju, kriminalisti preiskujejo pretekle posle

STA / T.C.
29. 3. 2015, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Splošna bolnišnica Jesenice je lansko leto zaključila s 340.000 evrov izgube. Novo vodstvo bolnišnice je v pol leta skoraj prepolovilo polletno izgubo in obrnilo trende, gorenjski kriminalisti pa na podlagi novih ovadb preučujejo še nekatere domnevne nepravilnosti pri poslovanju bolnišnice v preteklosti.

Splošna bolnišnica Jesenice

Kot je povedal direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar, je ob polletju izguba bolnišnice znašala 625.000 evrov, v drugi polovici leta pa so jo znižali za 285.000 evrov na 339.000 evrov. Zmanjšala se je tudi kumulativna izguba, in sicer s 5,2 milijona evrov na 4,8 milijona evrov. "Zato verjamem, da smo na pravi poti," je poudaril Poklukar, ki je vodenje bolnišnice prevzel junija lani.

"Dnevno preigravamo sanacijske ukrepe in nadaljujemo s tistimi, ki so učinkoviti," je dejal in pojasnil, da so bili prihranki tako v organizaciji po oddelkih kot tudi pri porabi materialov, pri izvajanju prehranske službe, storitev čiščenja in komunalnih storitev. Za 0,8 odstotka so zmanjšali tudi število zaposlenih, in sicer na področju nezdravstvenega kadra.

Prek racionalizacije želijo v bolnišnici zagotoviti sredstva, s katerimi bi lahko nadomeščali staro iztrošeno opremo, ki je amortizirana kar 82-odstotno. Kako bo letos s finančnimi sredstvi in možnostmi, Poklukar še ne želi napovedovati, saj zaradi nedorečenosti na državni ravni finančni okvirji še niso jasni. V bolnišnici pa poteka tudi obsežna investicija v urgentni center.

Slovenska vojska

Že lansko leto bi sicer bolnišnica lahko zaključila z dobičkom v višini 700.000 evrov, če bi od zavarovalnice prejela denar za presežen program in za pokritje plačnih nesorazmerij, je povedal Poklukar.

Da je bolnišnica ob normalizaciji dobaviteljskih sistemov sposobna poslovati pozitivno, je prepričan tudi predsednik sveta bolnišnice Dušan Krajnik, ki je spomnil ne nekatere nepravilne odločitve prejšnjega vodstva. "Kazenske ovadbe smo že podali, po vsej verjetnosti pa bomo šli tudi v civilne odškodninske tožbe," je poudaril.

Pojasnil je, da so bili nekateri stroški v jeseniški bolnišnici tri do petkrat višji kot v nekaterih drugih primerljivih bolnišnicah. Kriminalisti so že preiskali sporni posel s podjetjem ISS, s katerim naj bi bila bolnišnica oškodovana za 1,4 milijona evrov, in decembra lani podali kazenske ovadbe zoper več oseb.

Svet javnega zavoda Splošne bolnišnice Jesenice je nedavno obravnaval tudi problematiko garažne hiše in helioporta ter posredoval določene ugotovitve na ministrstvi za zdravje in notranje zadeve ter na računsko sodišče. Kriminalisti skupaj s specializiranimi tožilci zadevo, ki naj bi bila vredna kar 11 milijonov evrov, že preiskujejo in ugotavljajo, ali je bivši direktor s prenosom stavbne pravice oškodoval bolnišnico ali državo.

jana.si, karitas.si, sta