Slovenija

Znana bo Vebrova ministrska usoda, afera tudi za koalicijo resna preizkušnja

STA / T.C.
29. 3. 2015, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V prihodnjih dneh bo jasna ministrska usoda Janka Vebra, ki se je na tankem ledu znašel zaradi analize posledic prodaje Telekoma, ki jo je naročil obveščevalno-varnostni službi Morsa. Če je premierja Mira Cerarja prepričal v svoj prav, ga čaka interpelacija. Afera je preizkušnja tudi za koalicijo.

Arsen Perić in Vito Tofaj/KMA

Minister za obrambo Veber vztraja, da z naročilom analize ni storil nič nezakonitega, pač pa je v skrbi za varnost države ravnal odgovorno. V to je prepričana tudi njegova stranka, ki je ministra zaščitila in slednje pričakuje še od drugih koalicijskih strank s Cerarjem na čelu.

Pred premierjem je - tudi sodeč po nekaterih izjavah strokovnjakov, ki so zasejali dvom v pravilnost Vebrovega ravnanja - težka odločitev. Na to sta namignili tudi koalicijski partnerici SMC in DeSUS. Iz četrtkove Tarče je razvidno, da je SD v nedvoumni podpori Vebru tako ostala osamljena.

Cerar bo odločitev sporočil v ponedeljek

Veber je po pogovoru s predsednikom vlade minuli ponedeljek ocenil, da mu premier zaupa, vendar pa so iz premierjevega kabineta sporočili, da Cerar od ministra terja dodatna pojasnila.

STA

Zanimalo ga je, zakaj je minister analizo posledic prodaje Telekoma naročil Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo (Mors), ko pa je bila prva analiza že zaupana civilnemu delu ministrstva. Obenem je Cerar ministru naložil natančnejšo utemeljitev pravne podlage za analizo, ki jo je opravil OVS.

Dodatna pojasnila je premier sredi tedna tudi prejel, a za zdaj še ni znano, ali ga je minister prepričal. Cerar bo koalicijskemu vrhu in javnosti svojo odločitev sporočil v ponedeljek.

Vebrov takojšen odhod ali interpelacija

Če je prvega med ministri Veber prepričal, da je ravnal prav in zakonito, ko je naročil analizo posledic prodaje Telekoma, in ga bo zato obdržal v vladni ekipi, ministra čaka interpelacija. Slednjo sta že pripravili NSi in SDS, a bosta z njeno vložitvijo počakali do ponedeljka do 12. ure.

Vebru očitata zlorabo OVS v osebne in strankarske namene, med očitki pa je tudi zavajanje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, ki je Vebrova domnevno sporna ravnanja odkrila.

Minister očitke zavrača in ne namerava odstopiti. OVS je po njegovih trditvah zbirala javno dostopne podatke in pri tem ni uporabljala posebnih metod. Vendar pa po besedah prvopodpisanega pod interpelacijo, vodje poslancev NSi Mateja Tonina prav zato v oči najbolj bode angažiranje obveščevalnega in protiobveščevalnega sektorja, ki imata pooblastilo za prikrite metode in sredstva.

STA

Veber je razkril nekaj dokumentov, ki po njegovem mnenju dokazujejo, da je ravnal zakonito. Po mnenju piscev interpelacije pa se je minister prav s tem vse bolj zapletal.

Sprva je namreč zagotavljal, da ne obstaja noben pisni dokument, ki bi ga glede prodaje Telekoma Slovenije na podlagi njegovega naročila pripravil OVS. Je pa minister razkril informacijo oz. analizo, ki jo je pripravil civilni del ministrstva, posredoval jo je tudi vladi.

Pozneje pa je razkril še delovno gradivo, ki je bilo po njegovih besedah podlaga za ustno poročanje direktorja OVS Gorazda Rednaka glede analize vidikov prodaje Telekoma. Nazadnje naj bi predsedniku vlade predložil še zapisnik sestanka kabineta direktorja OVS.

Veber takšno sosledje razkrivanja dokumentov pojasnjuje s tem, da je bilo gradivo zaupne narave in o njem ni mogel govoriti. Pisci interpelacije pa se sprašujejo, zakaj so obveščevalci na dokumente sprva dali oznako zaupno, če pa so zbirali samo javno dostopne podatke.

Na preizkušnji tudi koalicija

Omenjeno bega tudi druge stranke, zato je vprašanje, kako bi ravnale v primeru interpelacije. V SMC so zagotovili, da bodo zaupali odločitvi predsednika stranke Mira Cerarja. Ta je tudi posvaril koalicijsko SD, da na ultimate glede morebitnega izstopa iz koalicije, ki so se sprva pojavili v medijih, zavrača.

V vseh treh koalicijskih strankah so sicer dali vedeti, da koalicija ni odvisna od enega ministra. Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han, ki Vebru zaupa, je izrazil upanje, da "država ni ujetnik nobenega ministra". Vendar pa so nazadnje iz SD sporočili, da so prepričani v odgovorno ravnanje Vebra in zato ni razloga, da bi se pred Cerarjevo odločitvijo izrekali o nadaljnjem sodelovanju SD v koaliciji.

STA

Ob tem se postavlja vprašanje morebitne rekonstrukcije vlade. SD lahko, če premierja Veber ne bo prepričal, ponudi novo ime za to funkcijo. Špekuliralo se je tudi že o zamenjavi nekaterih resorjev, a za zdaj resnejši premiki naj še ne bi bili v igri.

Tudi za Cerarjevo vlado privatizacija preizkusni kamen

V Cerarjevi vladi je vprašanje privatizacije že povzročilo nekaj nemira, saj si vladne stranke v tem niso povsem enotne, posredi je tudi kadrovanje. Na občutljivost tega vprašanja kaže proces iskanja novih nadzornikov Slovenskega državnega holdinga, pa tudi priprave strategije upravljanja državnih naložb in klasifikacije podjetij.

Da bo privatizacija, še posebej prodaja Telekoma, ena najresnejših preizkušenj za Cerarjevo vlado, je bilo sicer jasno že od njenega začetka. Tudi v koalicijskem sporazumu so se stranke bolj splošno opredelile do tega.

Medtem pa so se dvomi o uspehu prodaje Telekoma Slovenije na račun afere Veber v zadnjih dneh le še krepili.

STA