Slovenija

Istospolne poroke v Sloveniji, da ali ne?

sta/ mv
27. 2. 2015, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V ponedeljek se bo začela redna seja DZ, ki bo spričo obsežnega dnevnega reda trajala vse do ponedeljka, 9. marca. Na njej bodo poslanci odločali o izenačitvi istospolne partnerske zveze z zakonsko zvezo, čaka pa jih še obravnava paketa pravosodnih zakonov ter določitev novega praznika, dneva suverenosti.

flickr

Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza je namreč danes potrdil časovni potek redne seje, ki se bo začela v ponedeljek. Tedaj bodo kot običajno na sporedu poslanska vprašanja predsedniku vlade Miru Cerarju in ministrom. Še prej se bo DZ seznanil s prenehanjem mandata poslanca SMC Srečka Blažiča, ki je odstopil iz zdravstvenih razlogov. V poslanskih klopeh ga bo predvidoma nasledil Bojan Krajnc, ki sicer ni član SMC.

Nasprotujejo le SDS in NSi

Vsebinski del seje se bo začel v torek, ko se bodo poslanci v skoraj sedemurni razpravi lotili novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Predlog, ki ga je vložila ZL, registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Vlada predlogu ne nasprotuje, med poslanskimi skupinami pa mu izrecno nasprotujejo le v SDS in NSi. Je pa naletel na nasprotovanje RKC in nekaterih civilnodružbenih gibanj, ki med drugim že omenjajo možnost referenduma. Na dan obravnave zakona napovedujejo tudi shod pred DZ.

Vprašanja o turizmu in pravosodju

V torek imajo poslanci na dnevnem redu tudi trojček zakonskih novel, s katerimi se znova ustanavlja samostojna Slovenska turistična organizacija. Gre za spremembe zakona o podpornem okolju za podjetništvo, zakona o spodbujanju tujih neposrednih investicij in internacionalizacije podjetij ter zakona o spodbujanju razvoja turizma.

Sredin del zasedanja bo namenjen obravnavi paketa novel s področja pravosodja, s katerimi vlada končuje prvi korak na poti reforme pravosodja, namenjene pa so bolj transparentnemu delovanju pravosodja. Prve tri predloge - novele zakonov o sodiščih, o sodniški službi in o sodnem registru - imajo poslanci na dnevnem redu v sredo, pri čemer bodo največ razprave, skoraj štiri ure in pol, namenili noveli zakona o sodiščih. Preostala dva predloga iz pravosodnega paketa - novela zakona o državnem tožilstvu in o brezplačni pravni pomoči - prideta na vrsto v četrtek. Tedaj imajo poslanci na mizi tudi novelo zakona o graditvi objektov, ki podaljšuje moratorij na rušenje nedovoljenih gradenj na pet let.

Na petkovem delu seje pa bodo poslanci na predlog komisije za nadzor javnih financ med drugim razpravljal tudi o (ne)učinkovitosti uporabe evropskih sredstev za zaščito pred poplavami. Tedaj bodo na dnevnem redu tudi spremembe kazenskega zakonika, s katerimi želijo v SDS sankcionirati posameznike, ki so se ali se nameravajo v tujini udeležiti terorističnih bojev.

Seja se bo zaključila v ponedeljek, 9. marca, ko bo DZ odločal o noveli zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero se kot nov praznik, dan suverenosti, določa 25. oktober. Na ta dan leta 1991 je namreč zadnji vojak JLA zapustil ozemlje Slovenije. Določitev novega praznika, ki pa ne bo tudi dela prost dan, je predlagal poslanec SMC Marjan Dolinšek.