Zanimivosti

Kaj najbolj ogroža človekove pravice

R.T.
27. 2. 2015, 13.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ko razmišljamo o vojnah, ki bi se lahko zgodile v naslednjih desetletjih, bodisi zaradi nafte, vode ali česa drugega, moramo razmišljati tudi o vojni tehnologiji, ki bo najbolj ogrožala človekove pravice.

Arhiv Svet24

Bodo to roboti, morda tako imenovano virtualno mučenje?

Odgovor je, kot se izkaže, vladni nadzor. Takšno je mnenje poznavalcev, ki so se pred dnevi zbrali na konferenci Prihodnost vojne v Washingtonu, DC. Države namreč zbirajo vse več podatkov, po analizi pa lahko za ljudi sledi pripor ali celo smrt. Pomembno vlogo pri tem igrajo tudi zloglasni droni, platforma za obveščevalne dejavnosti, nadzor in prepoznavanje. Kot so dejali strokovnjaki, so droni ne le oboroženi, ampak zmorejo o območju, ki ga prečesavajo, tudi zbrati ogromno količino podatkov. Tako naredijo pot drugim vrstam operacij, čemur smo lahko priče že zdaj.

Dostojanstvo je temelj vseh človekovih pravic.

Zbrani strokovnjaki so še dejali, da je dostojanstvo temelj vseh človekovih pravic, kakor je zapisano tudi v Splošni deklaraciji človekovih pravic, ki jo je sprejela generalna skupščina Združenih narodov na svojem zasedanju 10. decembra 1948, novembra leta 2014 pa je generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo, ki obsoja množični nadzor in navedla, da je ta lahko v nasprotju z načeli demokratične družbe. Do sedaj je verjetno že jasno, da vlade nimajo nikakršnih zadržkov, ko pride do lova na raznorazne podatke, prav tako pa ne gre domnevati, da bodo tovrstne aktivnosti prestale.