Slovenija

Polovico Slovenije že zajelo sneženje

G.G.
27. 12. 2014, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Najprej je začelo snežiti na zahodu države, ponoči pa bodo snežinke pobelile večino Slovenije, izjema bodo le obalni deli, kjer bo deževalo. Do nedeljskega večera lahko zapade do 40 centimetrov snega. Zimsko vzdušje pa bo krepil močan veter.

promet.si

Zaradi nizkih temperatur je možnost poledice na izpostavljenih mestih, na mostovih in ob gozdovih.

Na Agenciji RS za okolje (Arso) so pravilno napovedali, da se je danes nad severno Italijo in severnim Jadranom začelo poglabljati ciklonsko območje. To pomeni, da se bodo v noči na nedeljo padavine okrepile in razširile na vso Slovenijo. Ob morju bo povečini deževalo, drugod snežilo. Menda kar obilno, saj lahko v hribovitem svetu zahodne Slovenije, Notranjske in Kočevske zapade od 30 do 40 centimetrov snega, drugod pa se bomo morali zadovoljiti s pol manj snega. Sneženje bo ponehalo v noči na ponedeljek.

meteo.si

Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete

V nedeljo se bo nadaljevalo mrzlo vreme, zato se bo sneg obdržal. Zapihal pa bo močan veter. Na Primorskem bo brila zmerna do močna burja, najmočnejši sunki bodo nad 100 kilometrov na uri. Vetrovno bo tudi drugod po državi. V nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek bo predvsem v zgornjem Posočju in na Gorenjskem severni veter pihal s hitrostjo nad 70 kilometrov na uro, v severovzhodni Sloveniji pa do okoli 70 kilometrov na uro. Po nekaterih izračunih utegne biti predvsem v nedeljo popoldne in v noči na ponedeljek veter na Gorenjskem in v višjih legah Primorske še močnejši od trenutnih napovedi, ugotavljajo meteorologi.

Prava zima bo vztrajala vsaj do novega leta

Do novega leta bo, kot kaže, vetrovno in zelo mrzlo zimsko vreme. V ponedeljek bo delno jasno in mrzlo, veter pa bo čez dan slabel. Obeti za torek kažejo na spremenljivo oblačno vreme s kratkotrajnimi snežnimi plohami. Še bolj mrzlo bo kot v ponedeljek, veter se bo prehodno spet nekoliko okrepil.