Črna kronika

Ljubljančan Edis ropal in posiljeval

Tina Recek
27. 12. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Za zapahe je ljubljanski okrožni sodnik tik pred božičnimi prazniki poslal 26-letnega Edisa Merdanovića iz Ljubljane zaradi posiljevalskega in roparskega pohoda. Prisodil mu je devetnajst let zapora. Obtoženi bo moral poleg zaporne kazni seči v žep in plačati odškodnino žrtvam v skupnem znesku več kot 33 tisoč evrov.

Arhiv Svet24
V Indiji pogosto odmevajo posilstva tujk.

Na pravnomočno sodbo bo počakal v priporu. Očitek obtoženčevih kaznivih dejanj se bere kot najhujša kriminalka. Merdanović je v pičlih treh dneh napadel šest žensk in pri tem zagrešil kopico kaznivih dejanj, med njimi štiri rope, dva spolna napada in posilstvo. Za objekt poželenja je izbral predvsem natakarice. Če bi se pred začetkom sojenja pokesal svojih grehov, bi jo odnesel z nižjo kaznijo. Tožilstvo je namreč na predobravnavnem naroku predlagalo enotno kazen 16 let zapora. 

Strašil s signalno pištolo 

Grozljivo: 26-letni Edis je v treh dneh napadel šest žensk.

Svoj pohod je začel letošnjega 18. julija v Postojni, kjer je za svojo tarčo izbral trgovko in ji ponudil 500 evrov v zameno za spolne užitke. Ker mu oškodovanka ni ustregla, jo je potisnil v skladišče in zahteval, da ga oralno zadovolji, ob tem ji je zagrozil s pištolo. Potem je iz blagajne pograbil 285 evrov. Naslednji dan je za tarčo izbral natakarico v enem izmed ljubljanskih lokalov in jo pobaral, ali je sama. Potem ji je na sence prislonil pištol, zahteval denar in jo prisilil, da je šla v skladišče, kjer je zahteval, da ga oralno zadovolji. Po spolni zadovoljitvi jo je popihal iz lokala z 80 evri. Dvajsetega julija je v zgodnjih jutranjih urah na Viču zaparkiral naključno žrtev in jo spraševal po neki ulici, nato je vanjo uperil pištolo in ji ukradel 90 evrov iz torbice. S tem se niso končala njegova sprevržena dejanja, ampak jo je prisilil, da se je presedla v njegov avtomobil, in jo odpeljal na samoten kraj ter posilil. Istega dne okoli poldneva je zavil v enega izmed lokalov v prestolnici. Natakarici je prislonil pištolo na glavo in jo vlekel proti sanitarijam. Ko je ugotovila, da ima napadalec v rokah signalno pištolo za izstreljevanje raket, se je opogumila in zakričala na ves glas. S tem je pregnala Merdanovića. Čez nekaj ur, tokrat na Vrhniki, je obtoženi na cesti zgledal novo žrtev in jo spraševal po ulici. Nato se je nad njo fizično znesel in pobegnil. Zatem je znova zavil v lokal, tokrat v Dragomerju, in od natakarice zahteval 200 evrov iz službene denarnice, za nameček pa mu je morala izročiti še 50 evrov iz svoje denarnice.

Konec sprevrženih dejanj so naredili policisti, ko so ga ujeli na avtocestnem počivališču Barje. Merdanović je v svojem zagovoru trdil, da je »šlo za prostovoljni prispevek oškodovank«, torej da ni bilo nobenega spolnega nasilja. Trdil je tudi, da ni zagrešil ropov, ampak je le vzel denar. V svojo obrambo je še dejal, da je bil v kritičnem času v slabem finančnem stanju in je dolgoval denar svojim upnikom. V času kaznivih dejanj je zaužil kokain in še srknil alkoholno pijačo.

Uničil ji je življenje

Sodišče mu ni verjelo niti ene besede, ampak je sledilo žrtvam, pri katerih so bile najdene obtoženčeve biološke sledi. Ena izmed njih je dejala, da ima uničeno življenje in ne more ne delati ne živeti. »Če je bilo vse lepo, zakaj so se oškodovanke odpravile na policijo. In to vseh šest,« je v izčrpni obrazložitvi sodbe dejal sodnik in obtoženca še okrcal: »Kako to, da ste lahko kupili kokain, če ste bili ljudem dolžni?« Merdanović je bil že večkrat predkaznovan in tudi že pozna notranjost zapora. In ravno na prestajanju kazni je spoznal dekle prek družabnega omrežja. Ko je prišel na svobodo, se je kmalu podal na opisani pohod. »Imate partnerico, ki vas je čakala. Imeli ste lepo priložnost, pa ste jo zakockali,« je dejal sodnik.