Slovenija

100 dni Mira Cerarja

Črt Kaker
27. 12. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaupanje v vlado pada. S čim se premier lahko pohvali in kaj mu lahko njegovi najostrejši nasprotniki očitajo?

Nikola Miljković / KMA

Včeraj je minilo 100 dni od imenovanje vlade Mira Cerarja. Po letih krize in nazadovanje so imeli Slovenke in Slovenci od Mira Cerarja in njegove obljubljene nove politike velika pričakovanja, a zaradi Cerarjeve neodločnosti in notranjih težav je zaupanje močno padlo.

Obljube o novi politiki

Miro Cerar je na slovensko politično sceno stopil z obljubami o ustvarjanju nove politike, pravni državi, korenitih reformah in boju proti korupciji ter veličastno zmagal na julijskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Njegova na novo ustanovljena stranka je pometla s konkurenca in osvojila kar 36 poslanskih sedežev. Po mučnem koalicijskem usklajevanju in še bolj mučnem iskanju bodočih ministrov je Slovenija 18. septembra dobila svojo že 12. vlado. Vlada se je po začetnem velikem zaupanju in podpori Slovenk in Slovencev zaradi ministrske sage zaradi iskanja gospodarskega ministra, zamenjav v vrhu Slovenske vojske, težav znotraj največje koalicijske stranke in spopada s sindikati zaradi napovedanih varčevanj in z gospodarstveniki zaradi okoljskih dajatev začela soočati z velikim padcem priljubljenosti in nezadovoljstvom javnosti z njenim delom. To kažejo izsledki zadnjih raziskav javnega mnenja, po eni izmed teh je namreč le 10 odstotkov anketirancev delo Cerarjeve vlade ocenila kot pozitivno.

Kot razlog za tako velik padec podpore javnosti je Miro Cerar navedel sprejemanje nepriljubljenih ukrepov, ki pa so po njegovem mnenju nujni za oživitev Slovenije. Državljani morajo razumeti, da sprejemamo zahtevne ukrepe, ki so nujen pogoj, da država pridobi kredibilnost tako navznoter kot navzven, je dejal predsednik vlade. Po Cerarjevem mnenju bo leto 2015 prelomno, saj bo sprejetim ukrepom sledila višja stopnja blaginje.

STA

Stabiliziran slovenski politični prostor

Ključni dosežek vlade je njegovih besedah ta, da je že zdaj stabilizirala politični prostor v Sloveniji. Z normalno politično kulturo je namreč vzpostavila več dialoga v družbi in začela voditi socialni dialog. Ta je ključen, če želimo konstruktivno prestati trenutne težke čase. A če je Cerar ponosen na svojo vlado, pa so nad njenim delovanjem veliko bolj kritični v koalicijskih Socialnih demokratih in Desusu. Tako je podpredsednik stranke Desus in poslanec Tomaž Gantar ocenil, da je škoda, da se na volitvah izraženo veliko zaupanje ljudi »nekako ni izkazalo kot tisto, s čimer bi dejansko prišli do pravih rezultatov«, ter dodal, da je od vlade pričakoval več jasne vizije in odločnosti pri sprejemanju odločitev. »Ocena prvih 100 dni dela vlade seveda ne more biti odlična, a v trenutnih razmerah tudi ni nezadostna,« pa je poudaril vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Kot je še izpostavil Han, se v prvih 100 dneh oblikujejo ekipe po ministrstvih, zato tudi še ni in ne more biti nekih večjih zakonov, pri katerih bi ljudje videli, da so jim prinesli boljše življenje.

Mesec oster do delovanja vlade

Do delovanje vlade pa je bil izredno oster vodja poslancev Združene levice Luka Mesec, ki je ocenil, da se je uresničilo to, na kar so v ZL opozarjali še pred volitvami: da bo Cerar pripeljal le nove obraze, ne pa tudi novih politik. Matej Tonin (NSi) pa je poudaril, da se vlada težkih nalog pravzaprav sploh še ni lotila in se tako ni zgodilo še nič resnega, zaradi česar je oceno delovanja vlade težko dati. »Doslej se nismo kritično odzivali na vsak vladni korak, po 100 dneh bo to drugače,« pa je dejal vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer in ocenil, da če vlada ne bo resno in odločno zakorakala z zdravstveno in pokojninsko reformo ter reformo trga dela, ne bo uspešna. Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je prvih 100 dni Cerarjeve vlade ocenil kot 100 dni nedela, sprenevedanja in laži.