Svet

Putin podpisal odlok o spremembah vojaške doktrine

STA/ mv
26. 12. 2014, 21.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes podpisal odlok o vojaški doktrini Rusije, ki vnaša spremembe v obstoječo doktrino, so sporočili iz Kremlja. V novi različici dokumenta se krepitev vojaškega potenciala zveze Nato omenja kot ena glavnih zunanjih groženj varnosti Rusije. V Natu so v odzivu poudarili, da zavezništvo ni nevarno Rusiji.

Reuters

Spremembe k doktrini je na seji 19. decembra potrdil ruski svet za nacionalno varnost, nanašajo pa se v prvi vrsti na nove grožnje varnosti Rusiji, ki prihajajo iz severne Afrike, Sirije, Iraka in Afganistana, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Kot grožnjo ruski varnosti spremenjeni dokument opredeljuje tudi konflikt v Ukrajini in širitev Nata na Vzhod. Pri tem omenja prizadevanja zavezništva po krepitvi svojega vojaškega potenciala, med drugim to, da razvije globalni protiraketni sistem. V povezavi z Natom dokument med glavnimi grožnjami omenja tudi globalne naloge zavezništva, ki se uresničujejo s kršenjem norm mednarodnega prava, in pa približevanje vojaške infrastrukture članic Nata ruskim mejam, med drugim z nadaljnjim širjenjem zavezništva. Spremenjena vojaška doktrina med zunanje nevarnosti uvršča tudi namestitev in krepitev tujih vojaških kontingentov v državah v ruski soseščini, ozemeljske pretenzije do Rusije in njenih zaveznic ter vmešavanje v njihove notranje zadeve.

Visoka stopnja pripravljenosti vojaških sil

Temeljni obrambni značaj ruske vojaške doktrine, ki se nanaša na uporabo ruskih oboroženih sil in še zlasti jedrskega orožja, se z novim dokumentom ne spreminja, navaja Tass sklicujoč se na sporočilo, ki ga je na svoji spletni strani objavil svet za nacionalno varnost. Vendarle pa ta vsebuje stališče glede "nejedrskega svarila", kar pomeni visoko stopnjo bojne pripravljenosti splošnih vojaških sil. "Nato ne predstavlja nevarnost za Rusijo," je v odzivu na podpis odloka o vojaški doktrini Rusije poudarila tiskovna predstavnica zavezništva Oana Lungescu. Dodala je, da so vsi ukrepi Nata za zagotovitev varnosti članic izključno obrambne narave in v skladu z mednarodnim pravom. "Pravzaprav ravnanje Rusije, vključno s sedanjim v Ukrajini, predstavlja kršitev mednarodnega prava in spodkopava varnost v Evropi," je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.