Slovenija

Radon v pritličju ribniške osnovne šole

M.J.
17. 10. 2014, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V pritlični in prazni učilnici najmanjše izmed treh stavb ribniške Osnovne šole dr. Franceta Prešerna so maja izmerili visoko prisotnost oz. 8000 bekerelov radona v kubičnem metru zraka, manjšo koncentracijo pa še v sosednji knjižnici. Šolarji niso ogroženi, prostor pa naj bi sanirali še letos, je ravnateljica Andreja Modic povedala za STA.

Zajem zaslonske slike

Kot je pojasnila Modičeva, je pritlična učilnica tako imenovane stavbe a ribniške osnovne šole, kjer v šestih učilnicah drugega in tretjega nadstropja poteka pouk predvsem prvega in drugega razreda, prazna, pouka pa v njej letos niso izvajali.

Ob koncu zadnjega šolskega leta, ko so v stavbi a izvajali meritve prisotnosti radona, so v omenjeni pritlični učilnici zaznali njegovo povečano koncentracijo, ker v njej niso izvajali pouka, pa tudi niso potrebovali nadomestnega prostora.

Hkrati so manjšo koncentracijo radona izmerili v sosednji knjižnici, ki je ravno tako v pritličju, z odločbo pristojnega inšpektorata pa je zadrževanje v njej dovoljeno do štiri ure dnevno.

Težavo trenutno odpravljajo s stalnim prezračevanjem omenjenih prostorov, lotili pa so že njihove sanacije. V šoli v kratkem pričakujejo strokovnjake za sanacijo prostorov, kjer pronica radon. Če bodo pravočasno dobili vso dokumentacijo in če ne bo kakšnih zapletov, pa bi jo lahko končali že letos, je napovedala ravnateljica.

Po neuradnih informacijah bi bil lahko vzrok za pronicanje tega nevarnega plina tudi v neprimernem nasutju pod stavbo, o čemer pa je ravnateljica zatrdila, da ni o tem še slišala ničesar. Stavbo so sicer zgradili v začetku prejšnjega stoletja, leta 1997 pa so jo zadnjič obnovili, je dodala.

Sicer pa sedanje stanje v ničemer ne ogroža zdravja učencev in ne ovira poteka njihovega pouka, je še opozorila Modičeva.

Ribniško Osnovno šolo dr. Franceta Prešerna v njenih treh stavbah skupaj obiskuje 750 učencev.