Slovenija

Užaljeni Zemljarič toži novinarja Reporterja

robert.marin@svet24.si
14. 10. 2014, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na zatožno klop sta včeraj sedla novinar in fotograf tednika Reporter, Igor Kršinar in Primož Lavre. Nekdanji prvi mož zloglasne Udbe Janez Zemljarič jima očita tri kazniva dejanja razžalitve, za kar je predvidena denarna kazen oziroma do pol leta zapora.

Arhiv Svet24

Zemljarič se je prek svojega pooblaščenca, odvetnika Marka Kosmača, za kazenski pregon odločil zaradi treh prispevkov, ki so bili v Reporterju objavljeni na začetku letošnjega leta, in sicer Kliči Zemljariča za umor (6. januarja), Iz oči v oči z Zemljaričem (13. januarja) in Angel med rablji (20. januarja). Pod članki je podpisan Kršinar, Lavre pa naj bi za enega od njih ustvaril fotomontažo na naslovnici.

Zemljarič naj bi kot prvi mož Udbe naročal umore ustašev.

Inkriminirani prispevki sicer govorijo o tem, da se je Zemljarič kot prvi mož Službe države varnosti (SDV) oziroma Udbe strinjal in tudi naročal umore hrvaških političnih emigrantov, kar za zasebnega tožnika predstavlja grob in neutemeljen poseg v njegovo čast in dobro ime. Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem je včeraj potekal predobravnavni narok, ki daje obdolženim možnost, da se izjasnijo o očitkih in si ob priznanju krivde »pribarantajo« nekoliko milejšo kazen. Ker obdolženca krivde nista priznala, bo sodnica Barbara Trebec Debeljak primer razčiščevala na glavni obravnavi.

Arhiv Svet24

»Ne razumem, zakaj me gospod Zemljarič preganja. Kolikor razumem, naj bi ga užalil. Krivde ne morem priznati, to tožbo dojemam kot pritisk na moje delo,« je dejal Kršinar, ko ga je sodnica Trebec Debeljakova pobarala, če prizna očitke v zasebni tožbi. Soobtoženi Lavre je bil bolj kratek. »Ne priznam,« je izstrelil. Na vprašanje sodišča, ali priznavata katera dejstva v zasebni tožbi, je Kršinar povedal, da je avtor prispevkov, Lavre pa, da je lastnik fotografije Zemljariča, ne pa tudi avtor domnevno sporne fotomontaže.

Vpleteni so sicer na včerajšnjem naroku opravili vse potrebne formalnosti pred začetkom sojenja. Zemljarič je vztrajal pri dokaznih predlogih v zasebni tožbi. Zagovornik Kršinarja, odvetnik Radovan Cerjak, je v spis vložil dokumente, ki jih je Kršinar imel za podlago za pisanje člankov, sodišču pa je predlagal zaslišanje več publicistov, med njimi Igorja Omerze in Romana Lejlaka. Lavretov zagovornik, odvetnik Dejan Gončin, je sodišču predlagal zaslišanje odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurle, ki bo pojasnil, kako je nastajala domnevno sporna fotomontaža na naslovnici, in da Lavre s tem ni imel ničesar. Kršinar pa je v kazenski spis vložil sodbi vrhovnega in ustavnega sodišča, iz katerih po njegovih besedah izhaja, da je bila Udba zločinska organizacija, ki se je ukvarjala z organizacijo kriminalnih aktivnosti.