Slovenija

SDS bo tudi brez Janše delala naprej

J.S./STA
14. 10. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poslanska skupina SDS bo po verjetnem prenehanju poslanskega mandata Janeza Janše delo v celoti opravljala naprej, je danes zatrdil Branko Grims.

Mediaspeed

Grims je dan pred odločanjem DZ o Janševem mandatu na novinarski konferenci poudaril, da bodo po pravni poti "stvari postavili na pravo mesto". Takrat bo po njegovih besedah vse tiste, ki so pri tej "kolobociji" sodelovali, bolela glava.

Po njegovem mnenju gre namreč pri odločanju za poseganje v Janšev mandat za zavestno kršitev človekovih pravic, zavestno "zavajanje javnosti z lažnimi pravnimi dilemami, o katerih je ustavno sodišče že presojalo" in za nedvoumno kršitev slovenskega ustavnega reda. Izpostavil je, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in v njihovo odločitev nihče nima pravice posegati. To sta po Grimsovih besedah že nekajkrat odločila ustavno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice. Napovedal je, da bodo poslanci SDS na seji DZ izpostavili vse pravne argumente, da v poslančev mandat ni dopustno posegati in da "gre za socialistični refleks, ko se želi popravljati odločitev več kot 6000 volivcev".

"Vse to se počne zato, da se ne opazi, da vlada ne deluje, da SMC že sama razpada in da Slovenija pod vodstvom tranzicijske levice spet vrtoglavo drsi navzdol," je ocenil poslanec SDS.

Če bi želeli karkoli v zvezi s poslanskim mandatom omejiti, bi to morali storiti pred volitvami, je ponovil Grims.
Za zmotno je označil tudi domnevo, da se bo SDS v zvezi z Janševim mandatom obrnila na upravno sodišče. Kot pravi, gre namreč za neposredno kršitev človekovih pravic. Ne le Janševih, pač pa po njegovem mnenju tudi za pravice tistih, ki so mu zaupali svoj glas.

Poslanec SDS Anže Logar je danes spomnil na oceno zakonodajno-pravne službe DZ, da bi bilo prenehanje Janševega mandata lahko ustavno sporno. "V Sloveniji je torej pet plačanih pravnikov, ki pravijo, da se 9. člen zakona o poslancih lahko uporablja širše in lahko poslancu preneha mandat, ter vsi ostali pravniki, ki pravijo nasprotno," je dejal Logar.

Kljub temu, da "vsi eminentni pravniki" pravijo, da gre v Janševem primeru za kršitev ustave in našega pravnega reda, bo vladna večina po Logarjevih besedah svoj najpomembnejši protikrizni ukrep v sredo očitno izpeljala do želenega epiloga. Ob tem se je vprašal, kaj bo združevalo koalicijo v času od sprejema odločitve o Janševem mandatu v DZ do odločitve ustavnega sodišča.