Svet

Ruski hekerji več let vohunili za Natom in evropskimi državami

J.S./STA
14. 10. 2014, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Hekerji iz Rusije naj bi na račun ranljivosti v Microsoftovem operacijskem sistemu Windows več let vohunili za Natom, evropskimi državami in drugimi organizacijami.

Reuters

Tako trdijo v ameriškemu podjetju za računalniško varnost Isight Partners, kjer so tudi odkrili ranljivost, ki so jo poimenovali Sandworm.

Ranljivost je po besedah ameriškega podjetja prisotna v vseh novejših različicah sistema Windows. Hekerji naj bi jo izkoriščali vse od leta 2009, še najintenzivneje pa ob koncu leta 2013, ko se je začela kriza v Ukrajini. Microsoft naj bi bil o ranljivosti že obveščen, danes naj bi tudi objavili ustrezen popravek, poročilo podjetja Isight povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Hekerji naj bi vdirali predvsem v računalnike zveze Nato in ukrajinskih vladnih organizacij, na udaru pa naj bi bile tudi zahodne države, evropska energetska in telekomunikacijska podjetja ter ameriške univerze.


Ob tem v podjetju Isight poudarjajo, da je bila večina napadov tako ali drugače povezana z ukrajinsko krizo oziroma Rusijo. Katere podatke so hekerji ukradli, zaenkrat ni jasno, vendar pa je iz raznovrstnosti napadov sklepati, da so skoraj vse tarče na seznamu hekerjev "do neke mere podlegle napadu", so zapisali v podjetju Isight.