Svet

Ugrabijo jih na ulici in jih prisilijo v poroko

J.S.
14. 10. 2014, 17.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pretresljiv posnetek ugrabitve dekleta, ki jo peljejo na prisilno poroko je šokiral svet. Kazahstansko dekle so ugrabili in jo na silo odvedli k moškemu, s katerim so jo nato prisilno poročili.

Video, ki prikazuje dramatične trenutke dekleta je bil posnet z mobilnim telefonom, poimenovali pa so ga »Kraja neveste«.

Dekle so na silo stlačili na zadnji sedež avtomobila, medtem, ko je jokala in vpila naj jo vrnejo domov. Ob prihodu pred hišo ženina so jo po slavnostni preprogi odvlekli, gostje pa so po njej metali konfete. Tudi pri vstopu v hišo se je upirala, vendar jo je množica obvladala in jo zvlekla v hišo.

Ugrabitev neveste je v mnogih državah spolni zločin, v Kazahstanu pa so takšni primeri vse bolj pogosti. Ženin nagovori prijatelje in sorodnike, da dekle privedejo v njegov dom. To velikokrat pomeni tudi ugrabitev z ulice. Velikokrat dekle tudi stlačijo v vrečo, da jo tako lažje prinesejo k ženinu domov, kjer dekle dobi robček, ki ga mora sprejeti in s tem pokazati, da sprejema zakonsko zvezo. Velikokrat so dekleta zaprta več dni, preden so pripravljene sprejeti robček. Stvari pa se zapletejo, kadar dekletova družina izve kje je njihova sorodnica, saj je postopek njene vrnitve praviloma dolgotrajen in mučen.

Po uradnih podatkih, je bilo 60 odstotkov odraslih žensk in 74 odstotkov najstnic žrtev ugrabitve ali pa poznajo nekoga, ki se mu je to zgodilo.