Slovenija

Občinski sveti potrjujejo mandate novoizvoljenih županov

STA
11. 10. 2014, 07.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Občinske volilne komisije so v preteklih dneh potrjevale izide prvega kroga lokalnih volitev, uradna poročila pa morajo županom in Državni volilni komisiji posredovati do danes. Izide bodo nato objavili v občinskih glasilih, novoizvoljenih županom in svetnikom pa bodo mandate potrjevali občinski sveti.

STA
V nedeljo je bilo v prvem krogu lokalnih volitev izvoljenih 158 županov ter 3336 občinskih svetnikov. Občinske volilne komisije so imele šest dni čas, da izide uradno potrdijo, danes pa se izteče rok, do katerega morajo poročila posredovati županom, Državni volilni komisiji ter predstavnikom kandidatur oziroma list kandidatov.

Uradne izide morajo nato občinske volilne komisije vseh 212 občin objaviti v uradnem občinskem glasilu in na spletni strani občine, medtem ko uradni izidi v zbirni obliki ne bodo objavljeni nikjer.

S tem je delo občinskih volilnih komisij zaključeno. Če pa se kateri izmed kandidatov ali predstavnikov kandidatnih list ne strinja z njihovimi odločitvami, lahko vloži pritožbo na občinski svet. Občinski svet odloči o pritožbi na ustanovni seji ob potrditvi mandatov, če pritožbi ne ugodi, pa lahko pritožnik vloži še pritožbo na upravno sodišče.

Novoizvoljeni občinski sveti se bodo sicer na ustanovnih sejah sestajali v kratkem, saj večina poslovnikov občinskih svetov rok za prvo sejo določa 20 dni po izvolitvi. Ustanovno sejo novoizvoljenega občinskega sveta skliče dotedanji župan, namenjena pa je potrditvi mandatov novoizvoljenih občinskih svetnikov ter ugotovitvi o izvolitvi novega župana. Najpogosteje sledita slovesna zaprisega in nagovor novoizvoljenega župana.

Medtem potekajo priprave na drugi krog lokalnih volitev, ki bo 19. oktobra. Tedaj bo župane dobilo še 54 občin, v katerih v prvem krogu nihče izmed kandidatov ni dobil zadostne večine glasov.