Slovenija

Cerar vsilil svojo šamanko

Simon Rosc
11. 10. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nadaljuje se saga o slovenski komisarki. Na včerajšnji dopisni seji je predsednik vlade predlagal Violeto Bulc, da bi v Bruslju nadomestila Bratuškovo, ki je predvčerajšnjim po poraznem zagovoru pred evropskimi poslanci odstopila od kandidature. A glasovanje o Bulčevi ni teklo gladko, o njej dvomijo tako koalicijski partnerji kot javnost.

V zgodnjih jutranjih urah je včeraj potekala dopisna seja vlade, v kateri so poslanci glasovali o predlogu predsednika vlade Mira Cerarja, da Slovenija na mesto evropske komisarke po odstopu Alenke Bratušek predlaga ministrico brez resorja, pristojno za strateške projekte in kohezijo, Violeto Bulc.

A seja še zdaleč ni tekla gladko. Da je Cerar dosegel svoje, je moral sejo celo podaljšati za eno uro. Sprva je bilo določeno, da bo dopisna seja potekala do pol devete zjutraj, a je bil takrat rezultat glasovanja ministrov 6 za in 7 proti Bulčevi. Cerar je nato glasovanje podaljšal za eno uro in tako dosegel rezultat 8 za in 7 proti Bulčevi, pri čemer se je kandidatka sama iz glasovanj izločila. Rezultat glasovanja seveda nikakor ni bil pogodu koalicijskima strankama SD in Desus, katerih ministri so vztrajali, naj se zamenjava za Bratuškovo izbere s seznama kandidatov, ki je že bil posredovan v Bruselj. V tem primeru bi nova komisarka najverjetneje postala evropska poslanka Socialnih demokratov, Tanja Fajon, ki so jo podprli tudi v Evropski ljudski stranki.

Reuters/STA

Dokaz, zakaj Bratuškovi ni uspelo

Včeraj smo pisali o tem, da je Bratuškova zavračala pomoč evropskih liberalcev, s katero bi se lahko pripravila na zaslišanje pred evropskimi poslanci in bi se tako morda nekoliko bolje odrezala. Podpredsednica stranke Alde Lousewies van der Laan je pred dnevi na twitterju zapisala, da sama ve za vsaj dve ponudbi za pomoč, ki pa ju je Bratuškova gladko zavrnila. Zanašala naj bi se namreč le na lobiranje svojih političnih kolegov.

A Cerar je v tem primeru trmasto vztrajal pri svojem, za kar sta možna dva scenarija. Po prvem so mediji že v preteklih dneh zapisali, da Bulčevo na vsak način vsiljuje Gregor Golobič, ki da iz ozadja obvladuje tudi stranko Mira Cerarja. Po drugi teoriji pa Juncker za sestavo komisije potrebuje kandidatko iz vrst evropskih liberalcev, da bi dosegel potrebno število komisarskih mest iz te stranke. In ravno zaradi slednjega je po eni izmed teorij Cerar predlagal svojo ministrico, da bi torej Juncker zapolnil kvoto liberalcev, ki so Bulčevo takoj po uradni izjavi Cerarja vzeli za svojo. Čeprav Cerar v tej svoji avtokratski drži ne vidi nikakršnega problema, še več, izjavil je celo, da v vladi ni nikakršne krize, pa so odzivi koalicijskih partneric povsem drugačni.  

Kritični odzivi

Prvak Desusa Karl Erjavec še meni, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, saj so njene edine politične izkušnje 14-dnevno ministrovanje, zato ga skrbi, kaj se bo zgodilo v Evropskem parlamentu. »Mislim, da si ponovnega debakla ne bi smeli privoščiti,« je dejal in dodal, da je način sprejetja odločitve slaba popotnica za koalicijo. Ob tem je spomnil na pravna mnenja strokovnjakov, ki so v podobnem primeru pri potrjevanju kandidature Bratuškove opozarjali, da je bil sklep vlade v nasprotju z zakonom o vladi.

Tudi pri Socialnih demokratih so bili nad ravnanjem Cerarja izjemno razočarani. Predsedujoči SD Dejan Židan je bil neprijetno presenečen nad odločitvijo ministrov SMC. Kot je dejal, ni bilo resnega poskusa, da bi se koalicijsko uskladili glede imena, a je dodal, da iz tega kljub vsemu ne bodo delali vladne krize, poudaril pa je še, da je bila to napačna odločitev vlade. Židan je dodal še, da se v SD zavedajo, da imajo v tej vladi le tri ministre in šest poslancev. Tako so v koaliciji tudi povedali, da ne vztrajajo pri svoji kandidatki, evropski poslanki Tanji Fajon, čeprav menijo, da je zelo dobra kandidatka in ima veliko podporo v Evropskem parlamentu.


Po njegovih besedah bi Slovenija, če bi vztrajala pri Fajonovi, imela možnost, da se dogovori še za kakšne bonitete, ki bi jih potrebovala. Če bi pomagali evropskim političnim skupinam, da lažje sestavijo komisijo, bi po njegovi oceni dobili veliko političnih točk, ki bi jih že naslednje leto lahko unovčili. »Odločitev glavne stranke je bila drugačna, pri nas pa je pustila grenak priokus,« je zaključil Židan. Dodal je, da mu je žal, da Slovenija ne premore potrebne državotvornosti.

Pridobili smo tudi odziv Tanje Fajon, ki ji je vsakršno upanje, da bi postala komisarka, zdaj padlo v vodo, čeprav bi po napovedih v Evropskem parlamentu z lahkoto dobila široko podporo. Zapisala je: »Premier Miro Cerar je danes sporočil odločitev vlade, ki jo seveda spoštujem. Upam, da bo Slovenija s to odločitvijo omogočila, da bo Evropska komisija začela delovati pravočasno in da bo pri svojem delu uspešna. To je v interesu vseh. Zahvaljujem se čisto vsem, ki ste verjeli, da bi lahko bila dobra komisarka, in mi še vedno izražate naklonjenost. To jemljem za veliko priznanje na svoji politični poti. Svoje delo v Evropskem parlamentu bom še naprej opravljala odgovorno in v evropskem povezovalnem duhu.«

Mediaspeed

Negativni odzivi tudi v opoziciji 

Negativni odzivi so prišli tudi od opozicijskih strank. NSi je na primer dejala, da vladi za komisarja predlagajo bodisi Lojzeta Peterleta bodisi Romano Jordan. Oglasili so se tudi v Združeni levici, kjer so opozorili na nedemokratičen način izbiranja komisarskega kandidata iz Slovenije. Sicer pa po njihovem mnenju ni tako pomembno, katerega kandidata Slovenija pošlje v Bruselj, saj bo moral v vsakem primeru slediti že začrtanim politikam Evropske unije.

Ali bo Bulčeva v komisiji ohranila mesto, ki je bilo namenjeno Bratuškovi, to je položaj podpredsednice Evropske komisije, pristojne za energetsko unijo, še ni jasno. V vsakem primeru pa bo morala tudi nova kandidatka opraviti zaslišanje v Evropskem parlamentu.

In kdo sploh je nova slovenska kandidatka za komisarko?

Še pred mesecem dni o njej nismo vedeli popolnoma nič, saj je v politiki še čisto »sveža«, včeraj pa je že bila izbrana za dobro plačano službo v Bruslju. Violeta Bulc se je zadnja leta uvrščala na sezname najvplivnejših Slovenk. Diplomirala je na filozofski fakulteti za elektrotehniko in nato magistrirala na univerzi v San Franciscu. Nova komisarska kandidatka je ustanoviteljica podjetja Vibacom, ki se ukvarja k spodbujanju rasti podjetij. Je pa tudi velika poznavalka šamanskih tehnik, s katerimi si pomaga, da sama sebe čim bolje razume in se čim bolj harmonično vpne v širše okolje. Upamo, da Cerarjeva samovoljna odločitev Sloveniji ne bo prinesla še ene blamaže ter da se bodo Bulčevi obrestovale šamanske tehnike in se bo z njimi čim hitreje in čim bolje vpela v bruseljsko okolje.