Slovenija

Poslanci o Janševem mandatu na izredni seji v sredo

M.J.
10. 10. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

DZ bo o poročilu mandatno-volilne komisije (MVK) v zvezi s poslanskim mandatom prvaka SDS Janeza Janše odločal na izredni seji v sredo. Vodja poslancev SDS Jože Tanko je na kolegiju predsednika DZ Milana Brgleza danes vztrajal, da uvrstitev te točke dnevnega reda glede na sklepe MVK ni v skladu s poslovnikom DZ. Brglez je vztrajal pri nasprotnem.

Reuters

Predsednik DZ je izredno sejo sklical za sredo, s pričetkom ob 12. uri. MVK je o Janševem mandatu v četrtek razpravljala okoli devet ur, sejo je spremljalo več postopkovnih zapletov in prekinitev.

MVK poslancem predlaga, naj glasujejo o tem, ali Janši kljub zaporni kazni ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo. Če ta sklep ne bo sprejet, pa predlagajo ugotovitev, da zaradi obsodbe Janši na podlagi zakona mandat preneha. S slednjim se DZ le seznani.

Odločanju o slednjem sklepu so v SDS nasprotovali, saj je ta po njihovem mnenju brezpredmeten. Na to je na današnjem kolegiju opozoril tudi Tanko. Predsedniku je predlagal, naj to točko umakne z dnevnega reda seje DZ, ker da ni pogojev za njeno uvrstitev na sejo.

Brglez je vztrajal, da je točka dnevnega reda tako v skladu s poslovnikom kot v skladu z desetim členom zakona o poslancih.