Slovenija

Poznate zabavo brez alkohola?

STA/M.J.
10. 10. 2014, 12.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ob začetku šolskega in študijskega leta opozarjajo na škodljivo pitje alkohola mladih. Posledice pitja alkohola med mladostniki so po njihovih navedbah podcenjene, zavzemajo se za prepoved popivanja na javnih površinah ob prireditvah za mlade. Ob tem poudarjajo, da se je mogoče dobro zabavati brez alkohola.

Ob začetku šolskega in študijskega leta ter ob koncu koledarskega leta je veliko dogodkov in množičnih zabav za mlade, ki pogosto pokažejo problematiko tveganega in škodljivega pitja alkohola v naši družbi, so na inštitutu zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem navajajo opozorila Mercedes Lovrečič z inštituta, da je toleranca do pitja alkohola in opijanja v Sloveniji prevelika. "To se odraža tudi v vedenju mladih. Sprejem mladega človeka, še posebej mladoletne osebe, v bolnišnico zaradi zastrupitve z alkoholom je skrajno resna zadeva, saj se lahko konča tudi s smrtjo," pojasnjuje Lovrenčičeva. Ti sprejemi pa po njenih besedah predstavljajo le vrh ledene gore.

Reuters

Po raziskavah inštituta več kot polovica mladostnikov v starosti 11, 13 in 15 let občasno pije alkoholne pijače, več kot četrtina 15-letnikov jih pije vsaj enkrat na teden. Skoraj polovica 15-letnikov in dobra tretjina 15-letnic je bilo v življenju že vsaj dvakrat opitih. Po podatkih inštituta so slovenski mladostniki izpostavljeni pogostejšemu pitju alkoholnih pijač in višjim koncentracijam alkohola v primerjavi z mednarodnim povprečjem.

Mladi sicer po njihovih navedbah kot najpogostejše razloge za pitje alkohola navajajo sprostitev, da so bolj pogumni in samozavestni, da si ustvarijo prijetno vzdušje, da pozabijo na težave v šoli in da premagujejo zaskrbljenost. Kot pojasnjuje Tadeja Hočevar z inštituta mladi med vzroki omenjajo tudi vrstniški pritisk, prilagajanje posameznika družbi in lažje sklepanje novih poznanstev.

Thinkstock

Po navedbah Lovrenčičeve je še posebej zaskrbljujoče ponavljajoče se pitje alkohola in pitje alkohola v večjih količinah, ko so možgani mladostnikov izpostavljeni visokim koncentracijam etanola. Mladostnikom tako grozijo zastrupitev z alkoholom, poškodbe, nesreče, tvegano vedenje, posledice v socialno-družbenem okolju, prav tako pa so izpostavljeni dolgoročnim posledicam na možganih, ki v obdobju mladostništva še niso v celoti razviti.

Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je za učinkovitejše zmanjševanje škode zaradi alkohola v naši družbi nujno vzpostaviti bolj kritičen odnos do posledic tveganega in škodljivega pitja alkohola ter doseči širši družbeni konsenz glede ukrepov za zmanjševanje škode zaradi alkohola. Že ustaljene preventivno-promocijske ukrepe bi bilo treba preplesti s prepovedjo popivanja na javnih površinah ob prireditvah za mlade, saj je tak ukrep v interesu zaščite mladih in njihovega zdravja, so prepričani.