Slovenija

Erjavec: Ponavlja se zgodba iz časa potrjevanja kandidature Alenke Bratušek

M.J./G.G./STA
10. 10. 2014, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vlada je po odstopu Alenke Bratušek od kandidature za evropsko komisarko na dopisni seji razpravljala o novi kandidatki. Premier Miro Cerar je predlagal Violeto Bulc, čemur so nasprotovali v SD in stranki DeSUS. Proti Bulčevi je bilo 7 ministrov, 6 za, dva nista glasovala, medtem ko se je Bulčeva iz glasovanja izločila, kar je bilo dovolj, da so jo izbrali. Proti bi moralo glasovati večina članov vlade, torej devet. Poslovnik vlade namreč določa, da mora biti na dopisni seji proti več kot polovica ministrov, sicer je odločitev sprejeta.

Mediaspeed

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, način sprejetja odločitve pa je slaba popotnica za koalicijo.

Erjavec še meni, da kandidatka nima ustreznih izkušenj, saj so njene edine politične izkušnje "14-dnevno ministrovanje", zato ga skrbi, kaj se bo zgodilo v Evropskem parlamentu. "Mislim, da si ponovnega debakla ne bi smeli privoščiti," je dodal. Poudaril je še, da ta odločitev vliva nezaupanje, DeSUS pa pričakuje, da v vladi v prihodnje ob odločanju o regresu za upokojence ne bo prišlo do preglasovanja.

Mediaspeed

Po Cerarjevih besedah je glasovanje potekalo po vseh pravnih pravilih, izid glasovanja pa je jasen, saj je Bulčeva prejela večino glasov vladne ekipe. Juncker bo, pravi premier, v prihodnjih dneh intenzivno razmišljal o svojih nadaljnjih dejanjih. O tem, kateri resor naj bi Bulčeva dobila, še ne more govoriti. Prav tako se Juncker o tem še ni odločil, je pojasnil Cerar.

Mediaspeed

Bulčeva je po njegovem mnenju primerna za to vlogo, saj se je izkazala kot članica ali "celo ena od vodij" programskega odbora SMC in je s svojim delom močno pripomogla k oblikovanju strankinega programa, hkrati pa je izkazala tudi pomembne odločevalske in vodstvene lastnosti.


Židan: To je bila napačna odločitev

Predsedujoči SD in kmetijski minister Dejan Židan je bil neprijetno presenečen nad odločitvijo ministrov SMC, da za evropsko komisarko predlagajo ministrico Violeto Bulc. Kot je dejal, ni bilo resnega poskusa, da bi se koalicijsko uskladili glede imena. "Mi iz tega ne bomo delali vladne krize, je bila pa to napačna odločitev," je dejal.

Tanko: Kandidatka, ki ni bila sprejemljiva niti za domače vladne kroge

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko meni, da je odločitev vlade, da za novo kandidatko za evropsko komisarko predlaga Violeto Bulc, nadaljevanje istega pristopa, kot se je zgodil pri vladi Alenke Bratušek, ko je v Bruselj poslala kandidatko, ki ni bila sprejemljiva niti za domače vladne kroge.