Slovenija

Aerodrom Ljubljana tudi uradno v roke Fraportu

STA/M.J.
10. 10. 2014, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prodaja večinskega deleža Aerodroma Ljubljana nemškemu upravljalcu letališč Fraport se je danes tudi uradno zaključila. Prodajalci so namreč dobili nakazano kupnino, delnice so preknjižene. Fraport je za 75,5-odstotni delež odštel 177,1 milijona evrov, od tega sta Slovenski državni holding (SDH) in država prejela 134,8 milijona evrov.

AL

SDH je za svoj 6,82-odstotni delež v Aerodromu Ljubljana prejel 15,99 milijona evrov kupnine, medtem ko je država za svoj 50,67-odstotni delež dobila 118,8 milijona evrov, so sporočili iz SDH.

SDH in država sta tako kot dva izmed prodajalcev v konzorciju danes na Fraport preknjižila 258.958 navadnih kosovnih delnic družbe Aerodrom Ljubljana, doslej v lasti SDH, ter 63.555 navadnih kosovnih delnic in 1.860.298 prednostnih participativnih delnic Aerodroma Ljubljana, doslej v državni lasti.

"S tem se je uspešno zaključila prodaja 75,5 odstotka delnic družbe Aerodrom Ljubljana," so še navedli v SDH.

Konzorcij prodajalcev 75,5 odstotka Aerodroma Ljubljana je pogodbo o prodaji z nemškim Fraportom podpisal v začetku septembra. Fraport, ki namerava odkupiti tudi deleže preostalih delničarjev, je poleg lastniškega deleža dobil tudi 40-letno stavbno pravico za večino zemljišč, na katerih stoji letališka infrastruktura.

Fraport je za delnico Aerodroma Ljubljana odštel 61,75 evra, kar pomeni, da je za 75,5-odstotni delež plačal 177,1 milijona evrov, za celotno družbo pa bo moral odšteti 234,4 milijona evrov.

Fraport namerava na ljubljanskem letališču razvijati tako potniški kot tudi tovorni promet, od novega mednarodno uveljavljenega lastnika pa si veliko obetata tako turistično gospodarstvo kot tudi logistični sektor.

Aerodrom Ljubljana je tretja prodana državna naložba s seznama za privatizacijo, ki ga je lani potrdil DZ. Pred tem sta bili prodani še naložbi v Fotoni in Heliosu. Na seznamu so še deleži v družbah Adria Airways, Adria Airways Tehnika, Aero, Elan, NKBM, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

lju-airport.si

Postopka prodaje Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) in Telekoma Slovenije sta v sklepni fazi. SDH je za NKBM prejel več zavezujočih ponudb, po neuradnih informacijah dve - od finančnega sklada Apollo in madžarske OTP banke -, medtem ko naj bi bilo za Telekom v igri štiri, največ pet kandidatov, med njimi finančna sklada Apax in Bain ter Deutsche Telekom.