Slovenija

Več kot prijatelja!?

ha
10. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Najprej se ti želim zahvaliti za vso podporo, je odstopno izjavo Jean-Claudu Junckerju začela zdaj že nekdanja kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek. In ker ji je z ženskimi čari in s pridobitvijo simpatij starejših moških doslej večkrat uspelo skokovito napredovati, je včerajšnji odstop res skrajno dejanje. Kaj pa se Bratuškovi ponuja v zameno?

STA

Bratuškova je premalo resno zagrizla v zelo zahtevno področje in pogorela.

Zakaj je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker tako dolgo vztrajno ščitil Alenko Bratušek? Naš vir iz slovenskega političnega kroga trdi, da zato, ker vezi med njim in Bratuškovo niso zgolj prijateljske, ampak tudi intimne. Prve govorice, da ima Bratuškova veliko podporo v Bruslju, ker je v intimni zvezi s pomembnim funkcionarjem, so se v stranki Pozitivna Slovenija začele širiti še pred kongresom to pomlad.

»Omenjali so Ollija Rehna, ljudi iz Junckerjevega kabineta, niti slutilo pa se ni, da je Juncker tisti, ki je padel na Alenkina čutna usta, male radovedne oči in široke boke,« je bil slikovit naš vir in dodal, da pa se tisti, ki so Alenko bolje poznali, govoricam niso čudili. Bratuškova je menda tudi z osvajanjem starejših gospodov prišla na mesto direktorice direktorata za proračun v času ministrovanja pokojnega Andreja Bajuka, svoje čare pa je, tako pripoveduje naš sogovornik, razvila že v gimnazijskih letih, ko je v Žalcu veljala za »poskočno« dekle.

O tem imajo veliko povedati njene nekdanje sošolke in sosede. Tako smo iz tamkajšnjih virov slišali tudi, da je svojega partnerja Mitjo Cvjetičanina zelo hitro omrežila. Vse do včeraj so novice iz Bruslja nakazovale na to, da bo Juncker Bratuškovo branil do konca. Zlobni jeziki po bruseljskih parlamentarnih hodnikih so se vseskozi čudili, zakaj bi morala biti Junckerjeva simpatija prav komisarka. »Če je Junckerju tako všeč, naj jo pač da v svoj kabinet …« se je med drugim slišalo. In je bilo sprva videti, da je »samo« mesto v kabinetu za tekstilno tehnologinjo s slovenskega podeželja premalo, se bo Bratuškova morda morala zadovoljiti prav s to službo. Takoj po njenem odstopu so se namreč razširile govorice, da jo bo Juncker v svojem kabinetu zaposlil kot nekakšno sekretarko. Vse skupaj je tako še prililo olja na ogenj govoricam o njuni posebni zvezi.

STA

Kaj je bil vzrok za slab nastop?

Sicer pa smo te dni iz zanesljivih virov v Bruslju izvedeli tudi, kaj je bil vzrok Alenkinega slabega nastopa na zaslišanju. Medtem ko so se drugi kandidati zadnje tri tedne zelo resno pripravljali na vsa možna vprašanja, ki bi jih lahko doletela, se strokovno poglabljali v področje, za katero naj bi odgovarjali, je imela Alenka drugačno delo. Po dosedanjih izkušnjah je seveda upravičeno menila, da ji bo pri kandidaturi bolj kot poglobljeno znanje prišlo prav čim več podpornikov. In tako je s svojima sodelavcema Romanom Jakičem in Jernejem Pavličem namesto za knjigami tri tedne preživela v druženju, lobiranju, za kar je prejela več tisočakov davkoplačevalskega denarja. Menda je Jakič obiskal vse mogoče poslanke in poslance, v teh pogovorih pa je seveda na vse pretege hvalil svojo kandidatko.

Facebook

 Čeprav nekdanji premierki pogosto očitamo, da je izgubila stik z realnostjo, pa ji tokrat moramo priznati tudi iznajdljivost in borbenost. Takoj po svojem katastrofalnem zaslišanju se je namreč želela osebno srečati z vodjema poslanskih skupin EPP in S&D. Ampak niti eden niti drugi je ni želel sprejeti. V Bruslju njeni čari očitno delujejo le na Junckerja, v Sloveniji pa na nikogar več. Senat Komisije za preprečevanje korupcije je namreč včeraj sprejel končne ugotovitve v primeru postopka predlaganja in imenovanja kandidatov za člana Evropske komisije in ugotovil, da je Alenka Bratušek uresničila znake nasprotja interesov.