Slovenija

FOTO: Prometno varnost je treba graditi na mladih

Gabrijel Toplak
9. 10. 2014, 20.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Osnovnim šolam, ki so z učenci 2. triade sodelovale na likovnem natečaju, je mariborski župan dr. Andrej Fištravec podelil kolesa, medtem ko bodo njihova likovna dela v prihodnjih dneh razstavili v prostorih Mestne občine Maribor. V naslednjih dneh bo na Trgu Leona Štuklja za otroke še zelo zabavno.

Gabrijel Toplak

Dogajanje v središču Maribora je včeraj večinoma minilo v znamenju otroškega vrveža. V okviru dogodka ob dnevu prometne varnosti so namreč na Trgu Leona Štuklja ustvarjali v različnih delavnicah, bodisi likovnih, miselnih ali senzoričnih, petim najboljšim na likovnem natečaju Varno na poti v šolo pa so podelili kolesa.

Kornelija Kaurin, koordinatorica dejavnosti v Domu ustvarjalnosti mladih, je povedala, da se v okviru Tedna otroka odvija še Teden prometne varnosti, zato so en dan namenili ozaveščanju mladih o prometni varnosti. »Tega dne, in tudi tokrat, smo se povezali s Svetom za preventivo in vzgojo v prometu Mestne občine Maribor, ki je otrokom poklonil gledališko predstavo na temo prometne varnosti, jim omogočil vožnjo z avtomobilčki Jumicar, pri čemer so se lahko učili varnega vključevanja v prometu, in obisk šotora Vidko, kjer obiskovalcem na preprost način pokažemo, kaj pomeni biti pravilno osvetljen z odsevnimi predmeti,« je pojasnila Kaurinova.

Občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pa je šole že v začetku septembra povabil k sodelovanju na likovnem natečaju, na katerem so sodelovali učenci 2. triade. Do konca septembra je likovna dela oddalo 11 osnovnih šol, mariborski župan dr. Andrej Fištravec pa je osnovnim šolam Tabor I, Toneta Čufarja, Slave Klavore in Draga Kobala ter Centru za sluh in govor podelil kolesa, ki jih bodo šolarji lahko uporabljali denimo pri opravljanju kolesarskih izpitov.

Sicer pa je Kaurinova opomnila, da s tovrstno podelitvijo zabavnega druženja še ne bo konec. Že včeraj popoldne so lahko mladi do 18. ure uživali ob nastopu čarovnika Grege in spoznavali klaviaturne inštrumente. »Ob več delavnicah bodo lahko otroci v četrtek med drugim spoznavali kitaro, v petek bobne, celotedenske aktivnosti pa bomo zaključili z veliko pohorsko soboto pri Domu Milana Zidanška,« je sklenila Kaurinova, medtem ko si bo razstavo likovnih del osnovnih šol mogoče ogledati od petka, v prostorih Mestne občine Maribor.