Slovenija

Želijo med najboljših deset

gt
9. 10. 2014, 19.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dirkalnik z enovaljnim motorjem in delovno prostornino 610 kubičnih centimetrov zaznamujeta karbonska samonosna karoserija in velik aerodinamični paket.

STA

Študenti mariborske fakultete za strojništvo imajo tudi letos smele dirkaške načrte. Na predstavitvi najnovejšega dirkalnika Formula Student GPE14, ki so ga razvili s pomočjo vrhunskih slovenskih podjetij, so napovedali preboj med najboljše ekipe.

Vodja mariborskega projekta Jernej Kolar je povedal, da se že več kot 400 ekip vsako leto pomeri na okoli 40 tekmovanjih po vsem svetu, v Evropi pa potekajo tri ali štiri večja tekmovanja, ki se jih udeležuje tudi njihova ekipa. »Študentje s sodelovanjem pri snovanju, konstruiranju, izdelavi, optimalnih nastavitvah, izdelavi stroškovnega plana in poslovnega načrta ter končnem preizkušanju pridobijo neprecenljive praktične izkušnje, ki jih lahko po koncu študija s pridom uporabljajo v svoji karieri,« pravi Kolar in dodaja, da v projektu sodeluje okoli 40 študentov.

Letošnji dirkalnik z enovaljnim motorjem motocikla KTM in delovno prostornino, omejeno na 610 kubičnih centimetrov, so se še bolj približali ekipam svetovnega kova, zaznamujeta pa ga karbonska samonosna karoserija in velik aerodinamični paket, kar je za ekipo v Mariboru velik tehnološki preskok v primerjavi s preteklimi leti.